Papaja – naturalne poprawienie trawienia.

0
146

Liście papai – zobacz co na jej temat pisze literatura zielarska:

 

 CIEKAWOSTKI 

 Papaja, czyli melonowiec właściwy to roślina pełna sprzeczności – często nazywana drzewem, choć z drzewami jako takimi niewiele ma wspólnego. Jej potężne owoce są z kolei nazywane jagodami.

 

 Mało kto wie, że liść papai można wykorzystać jako sposób na detoks od słodyczy i niezdrowego jedzenia. Podziała jak prawdziwy odwyk.

 

 Istnieje też coraz więcej dowodów na to, że liść papai może mieć właściwości antyrakowe.

 

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Zespół jelita drażliwego


 SIBO 
(przerost bakterii w jelicie cienkim)


 Nerwica pokarmowa


 Zalegające grzyby, bakterie i pasożyty


 Choroby skóry


 Niestrawność, dyspepsja i nieżyt żołądka

 

Do stosowania kosmetycznego:


 Łuszczyca


 Odleżyny


 Do usuwania zrogowaciałego naskórka


 Do peelingu enzymatycznego


 Do wygładzania zmarszczek i usuwania zaskórników.

 

 

 OPIS ZIOŁA

 Osoby borykające się z dolegliwościami jelitowymi (ZJD I SIBO), odczuwają znaczący spadek intensywności nieprzyjemnych objawów, jak przelewanie w żołądku, gazy, biegunki, zaparci i bóle brzucha.


 
Papaina zawarta w liściach papai trawi nie tylko białka z pokarmu, ale również białka pasożytów przewodu pokarmowego (np glisty Ascaris lumbricoides). Co ciekawe wiele pasożytów jest odpornych na działanie enzymów proteolitycznych wytwarzanych przez człowieka, ale pod wpływem papainy ulegają rozpadowi co można wykorzystać podczas usuwania pasożytów z organizmu. W połączeniu z  naturalną witaminą C (zawartą np. w rokitniku) zwiększa się jej aktywność.


 
Działa relaksująco i kojąco na układ pokarmowy. Reguluje procesy trawienia i normalizuje metabolizm. 


 
Dodatkowo napary i okłady z liści skutecznie pozbywają się odcisków, łuszczycy, brodawek i ran, które nie chcą się zagoić.


 
Liście papai mają też właściwości pomagające w walce z nowotworami, dlatego dawniej były wykorzystywane przez Wietnamczyków właśnie w tym celu. Dzisiaj już wiemy (po przeprowadzeniu szeregu badań), że papaja jest jednym ze ziół, które posiadają właściwości antynowotworowe.

 

 

 OPIS BOTANICZNY

      Melonowiec właściwy jest rośliną pochodzącą z krajów Ameryki Południowej i Środkowej. Rośnie też w Meksyku i na Florydzie, zaś uprawy tego drzewa rozwijają się głównie na terenach, gdzie panuje klimat tropikalny lub subtropikalny. 

       Technicznie rzecz biorąc papaja nie jest drzewem, a byliną, choć bywa tak nazywana. Dorasta maksymalnie do 10 metrów, ale nie wytwarza jako takich gałęzi. Jej liście znajdują się na końcu łodygi.

 

        Są dość duże, bo mogą mieć średnicę nawet do 70 centymetrów. Kwiaty pojawiają się w miejscu połączenia liści z pniem. Owoce melonowca są jagodami o długości do nawet 40 centymetrów i średnicy 30 centymetrów. Papaje są oczywiście jadalne, popularnie wykorzystywane na całym świecie, ale to ich liście mają właściwości korzystne dla zdrowia.

 

 GALERIA

1/4

2/4

3/4

4/4

 AKTYWNE SKŁADNIKI

 Papaina,


 Chymopapaina,


 Alanina(nawet 116mg na 100g produktu)


 Beta karoten(1,2mg na 100g produktu), 


 Kwas askorbinowy (witamina C)


 Witaminy (E, B, K, B3)


 Składniki mineralne (potas, magnez, cynk, żelazo)


 Tokoferol


 Nystatynę


 Flawonoidy


 Glukozynolany

 

 

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

1. “Liść papai łagodzi problemy układu trawiennego. Wspiera trawienie białek oraz węglowodanów, a jednocześnie wzmaga produkcję soków trawiennych, redukując wzdęcia i zgagę, dlatego tak często jest wykorzystywany w chorobach typu SIBO czy Zespół jelita drażliwego

2. “Mogą go stosować osoby z wrzodami, a powinny osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego. Ułatwia trawienie mięsa.”

3. “Liść papai pomoże cukrzykowi. Wspiera utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi i ureguluje trawienie cukrów. Dodatkowo działa korzystnie na układ odpornościowy zwiększając aktywność limfocytów. Organizm jest w stanie szybciej zwalczać infekcje i ataki wolnych rodników.”

4. “Zawarte w liściach papai enzymy pozwalają obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.”

5. “Liść papai odmładza i dba o urodę. Jego składniki aktywne stanowią mieszankę o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu nie dopuszczają do przedwczesnego starzenia się komórek. Jednocześnie przetwory z liści papai można wykorzystać zewnętrznie do łagodzenia podrażnień, przyspieszenia gojenia niewielkich ran czy zmniejszyć ból.”

6. “Warto nim przemywać cerę trądzikową, a także ukąszenia owadów, czy też przykładać na opuchliznę oraz zadrapania lub siniaki. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że liść papai ma właściwości przeciwnowotworowe.”

 



 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Napar z liści stosuje się dokładnie tak jak zwykłą herbatę. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki liści, zalej je wrzątkiem i parz pod przykryciem 10 minut. Nie stosować w ciąży.

Zalecenia i przygotowanie ziół w celach terapeutycznych powinny być przygotowane przez specjalistę. Umów konsultację. 
JESTEŚ JUŻ NA BIEŻĄCO Z NASZYM FACEBOOKIEM?
NIE PRZEGAP CIEKAWYCH WPISÓW POLUB FANPAGE!

Fitoterapia – ziołolecznictwo.

 

Literatura cytowana
1.http://www.dobreziola.com/2014/10/lisc-papai-dziaanie-i-zastosowanie.html
2. The Wealth of India – A dictionary Indian raw materials and industrial products: Raw material series, Ca-Ci, publications and information directorate, CSIR 1992; 3:276-293.
3. Marotta F, Weksler M, Naito Y, Yoshida C, Yoshioka M. Nutraceutical supplementation, effect of a fermented papaya preparation on redox status and DNA damage in ~ 8 ~ International Journal of Herbal Medicine healthy elderly individuals and relationship with GSATM1 genotype, a randomized, placebo controlled, Cross – over study, Ann Ny Acad Sci 2006; 1067(1):400- 407.
4. Marotta F, Pavasuthipaisit K, Yoshida C, Albergati F, Marandolo P. Relationship between aging and susceptibility of erythrocytes to oxidative damage, in view of nutraceutical interventions, Rejuven Res 2006; 9(2):227-230.
5. Dominguez de Maria P, Sinisterra JV, Tsai SW, Alcantara AR. Carica papaya lipase, an emerging and versatile biocatalyst, Biotechnol Adv 2006; 24(5):493-499.
6. Krishna KL, Paridhavi M, Jagruti Patel A. Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of papaya (Carica papaya Linn), Nat prod Rad 2008; 7(4):364-373.
7. Arvind G, Bhowmik D, Duraivel S, Harish G. Traditional and medicinal uses of Carica papaya, J Med Car Pap 2013; 1(1):2320-3862.
8. Natarjan Sudharkar, Theivanai @ Vidhya R M. Potential medical properties of Carica papaya Linn, Int J Pharm Sci 2014; 6(2):168-173.
9. Arvind G, Bhowmik D, Duraivel S, Harish G. Traditional and medicinal uses of Carica papaya, J Med Car Pap 2013; 1(1):2320-3862.
10. Zunjar V. Pharmacognostic physiochemical and phytochemical studies Carica papaya Linn leaves, Pharmacog J 2011; 3:214-217.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o