Morwa biała – reguluje cukier i przyspiesza odchudzanie.

MORWA BIAŁA (Morus alba L.) zobacz co na temat jej właściwości pisze literatura zielarska:

 

 CIEKAWOSTKI

 Najczęściej spotykaną i wykorzystywaną w Polsce odmianą morwy jest właśnie odmiana biała. Najstarsze w naszym kraju drzewo tego typu ma ponad dwa wieki, 18 metrów wysokości i obwód pnia przekraczający 4 metry.

 

 Kraje słynące z produkcji jedwabiu wykorzystują te drzewa jako naturalny pokarm dla larw jedwabników. Często można się też natknąć na informacje o wybielających właściwościach morwy białej. Zapobiega na przykład powstawaniu plam starczych.

 

 Na chińskich wsiach ludzie wytwarzają domowej roboty smarowidło do rozjaśniania takich właśnie przebarwień. Ponieważ korzenie i liście morwy białej zawierają hormon wzrostu, stosowano je w medycynie chińskiej u dzieci, które zbyt wolno rosły.

 

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Nadwaga

 Podczas odchudzania

 Otyłość

 Cukrzyca typu II

 Gorączka i stany zapalne

 Wrzody żołądka i dwunastnicy

 Podrażnienia i choroby dermatologiczne

 Choroby układu naczyniowego

 Wysoki cholesterol

 Miażdżyca

 Choroby układu oddechowego

Całość dostępna tylko dla członków szkółki zielarskiej portalu Fitoterapia.pl

Roczna opłata członkowska 30zł

Dostęp do ponad 100 artykułów o ziołach

Kup teraz

 GALERIA

1/4

2/4

3/4

4/4

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Barbara Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Barbara
Gość
Barbara

Właściwie nie jest to komentarz a pytanie.
Jakie właściwości ma owoc morwy białej ?
Ile można spożywać jednorazowo owocu świeżego, a ile suszonego ?