Ostropest plamisty – oszustwo czy ratunek dla wątroby?

0
122

Ostropest plamisty (silybium marianum, gaertn) zobacz co na jego temat pisze literatura zielarska:

 

 CIEKAWOSTKA 

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertn) to jedno z ziół najdłużej wykorzystywanych w leczeniu niekonwencjonalnym.

 

 Często można spotkać się również z nazwą „oset mleczny”, która wzięła się stąd, że ucięte bądź ułamane gałęzie rośliny wypuszczają mleczną ciecz.

 

 Jej łacińska nazwa nawiązuje do Marii Panny, ponieważ w okresie średniowiecza poznano dokładniej właściwości tej rośliny i zaczęto częściej wykorzystywać. Przez setki lat był używany jako antidotum na zatrucia grzybami.

 

 NIGDY NIE KUPUJ GOTOWYCH ZMIELONYCH LUB SPROSZKOWANYCH NASION OSTROPESTU PLAMISTEGO! – LECZNICZE SUBSTANCJE SZYBKO SIĘ UTLENIAJĄ I PO KILKU GODZINACH OD ZMIELENIA NIE NADAJE SIĘ DO CELÓW LECZNICZYCH

 

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?


 Stany zapalne błony śluzowej


 Wrzody żołądka i jelit


 Hemoroidy 
(również te krwawiące)


 Zgaga / refluks


 Nadużywanie alkoholu i papierosów


 Wysoki poziom cholesterolu


 Choroby wątroby 
(zapalenie, marskość, zwyrodnienie, osłabienie)


 Długie i obfite miesiączki


 Obrzęki kończyn dolnych


 Chemioterapia po nowotworach


 Problemy z trawieniem


 Stany zapalne i problemy skórne

 

 

 OPIS ZIOŁA

 Ostropest plamisty jest ziołem, które powinno znaleźć się w każdej apteczce. Jest to dość pospolita roślina, której lecznicze właściwości są znane od czasów antycznych, w medycynie ludowej wykorzystywane od setek lat do leczenia wszelkiej maści zatruć.


 
Ostropest plamisty jest genialnym ziołem na zgagę oraz wrzody i stany zapalne w układzie pokarmowym. Przy zgadze pomaga wiążąc nadmiar kwasu solnego w żołądku, który powoduje pieczenie w przełyku, które z czasem przeradza się w owrzodzenie, a nawet przełyk Barretta (stan przednowotworowy przełyku). Dzięki swojej lepkiej konsystencji działa kojąco i ochraniająco na błony śluzowe żołądka, dwunastnicy i jelit, dlatego jest zbawienne przy wrzodach żołądka, krwawieniach w układzie pokarmowy np. Leśniewski Crohn, wrzody jelit i krwawiące hemoroidy.


 
Ostropest ze względu na duże ilości dobrze przyswajalnej sylimaryny ma 
zbawienne działanie na wątrobę. Potrafi ją oczyścić, zregenerować i wspomóc w działaniu detoksykującym. Skutecznie rozprawia się z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za degradację komórek. Dzięki temu chroni przed licznymi chorobami, także nowotworowymi, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.


 
Zaleca się spożywanie ostropestu osobom pracującym 
umysłowo i studentom. Jednocześnie nie udowodniono, by ta roślina posiadała jakieś wyjątkowo szkodliwe działanie, czy żeby było możliwe jej przedawkowanie. 

 

 Trudno przecenić także jej właściwości w kontekście cukrzycy typu II, ponieważ efektywnie reguluje poziom glukozy we krwi. To samo czyni z cholesterolem, który równoważy fitosterolami, czyli tzw. dobrym cholesterolem pochodzącym z roślin. 

 

Wspiera procesy metaboliczne i działa lekko przeczyszczająco, dlatego może się sprawdzić również u osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.

 

 OPIS BOTANICZNY

        Ostropest plamisty jest dość pospolitą rośliną. Do naszej strefy klimatycznej przywędrował znad basenu Morza Śródziemnego. Ma niewygórowane wymagania co do gleby, dlatego łatwo się go uprawia również we własnych ogrodach.

       Cała roślina może dorastać do wysokości 160 cm i ma sporo wspólnego z innymi kwiatami z rodziny astrowatych. Wyróżnia się charakterystycznymi fioletowymi kwiatkami i kłującymi liśćmi. Właściwościami terapeutycznymi wykazują się natomiast ziarna rośliny.

 

 

 GALERIA

1/3

2/3

3/3

 

 

 AKTYWNE SKŁADNIKI

 Białka (25-30%), olej (20-30%) – cenny, bo zawierający wartościowe kwasy – olejowy i linolowy.


 Sylimaryna
 (stężenie ok. 2-3%) – to zestaw flawonolignanów (sylibininy, izosylibiny, 
sylikrystyny, sylidianiny), która wspiera trawienie, działa żółciopędnie i przeciwzapalnie oraz pomaga w usuwaniu toksyn. Jest najważniejszym aktywnym składnikiem ostropestu regenerującym wątrobę.


 Flawonoidy 
(takie jak: kwercetyna, apigenina, luteolina, naringenina, eriodictiol taxifolina) 
odpowiadające za ochronę przed atakami wirusów, bakterii i grzybów, działają przeciwrakowo.


 Fitosterole
 (jak kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol) – tzw. dobry cholesterol, 
obniżający działanie i stężenie tego złego LDL.

 

*(Oczywiście nie ma “złego” i “dobrego” cholesterolu, ponieważ oba są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i tutaj zależy nam na odpowiednich proporcjach – ale w cholesterolu LDL są frakcje vLDL, które są szkodliwe i to właśnie one zostają dezaktywowane przy stosowaniu ziaren ostropestu).

 

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najlepszą, najbardziej wartościową i bogatą we właściwości terapeutyczne postacią ostropestu są nasiona. 

 


 
Ziarna w całości lub sproszkowane można dodawać do koktajli, sałatek, jogurtów czy 
jakichkolwiek innych dań czy przekąsek.

 


 
Zmiel w młynku 2-3 łyżeczki ostropestu i zalej ciepłą wodą (nie wrzątkiem) odstaw na 10-15 minut i gotowe! Konsystencje można zagęścić dodatkową ilością ostropestu i w połączeniu z owocami lub sokiem zrobić chłodnik lub budyń.

 

 Nie powinny go jednak przyjmować kobiety w ciąży i w czasie laktacji.

 

Zalecenia i przygotowanie ziół w celach terapeutycznych powinny być przygotowane przez specjalistę. Umów konsultację. 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o