MORWA BIAŁA (Morus alba L.) zobacz co na temat jej właściwości pisze literatura zielarska:
CIEKAWOSTKI
Najczęściej spotykaną i wykorzystywaną w Polsce odmianą morwy jest właśnie odmiana biała. Najstarsze w naszym kraju drzewo tego typu ma ponad dwa wieki, 18 metrów wysokości i obwód pnia przekraczający 4 metry.
Kraje słynące z produkcji jedwabiu wykorzystują te drzewa jako naturalny pokarm dla larw jedwabników. Często można się też natknąć na informacje o wybielających właściwościach morwy białej. Zapobiega na przykład powstawaniu plam starczych.
Na chińskich wsiach ludzie wytwarzają domowej roboty smarowidło do rozjaśniania takich właśnie przebarwień. Ponieważ korzenie i liście morwy białej zawierają hormon wzrostu, stosowano je w medycynie chińskiej u dzieci, które zbyt wolno rosły.
KIEDY WARTO STOSOWAĆ?
Nadwaga
Podczas odchudzania
Otyłość
Cukrzyca typu II
Gorączka i stany zapalne
Wrzody żołądka i dwunastnicy
Podrażnienia i choroby dermatologiczne
Choroby układu naczyniowego
Wysoki cholesterol
Miażdżyca
Choroby układu oddechowego
[FMP]
OPIS ZIOŁA
Smak owoców morwy białej przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo spędzone u dziadków na wsi. Czas jednak pędzi, natomiast właściwości tego niezwykłego drzewa pozostają niezmienne.
Susz z jej liści powinien znaleźć się w domu każdego diabetyka. Jedną z najważniejszych zalet morwy białej jest właśnie ograniczanie wchłaniania cukru z pokarmów. Wystarczy przed posiłkiem wypić napar, który zahamuje rozkład węglowodanów. Jednocześnie pomoże tow odchudzaniu, gdyż dostarczymy organizmowi mniej kalorii i nie zasilimy tym samym tkanki tłuszczowej. Kilka łyków herbaty z morwy skutecznie zahamuje ochotę na coś słodkiego.
Morwa ma także działanie odkażające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Z tego powodu warto po nią sięgać przy zwykłych przeziębieniach i grypie. Dodatkowo sprawdzi się w chorobach układu oddechowego i anginie, ponieważ ze względu na zawarte w niej garbniki pomaga w odbudowie błon śluzowych. To w połączeniu z obecnością pektyn pozwoli z kolei zachować w dobrej kondycji układ trawienny, a w szczególności jelita.
Innym plusem jest natomiast obniżanie poziomu cholesterolu i ochrona wątroby. Morwa biała skutecznie też chroni układ naczyniowy na przykład przed miażdżycą. Obniża również ciśnienie krwi.
Regularne spożywanie naparu z morwy białej pomoże utrzymać cały organizm w dobrej kondycji, przyspieszy powrót do zdrowia po chorobach, a także wesprze działanie układu nerwowego i korzystnie wpłynie na pracę mózgu.
OPIS BOTANICZNY
Morwa biała jest drzewem osiągającym do 15 metrów wysokości. Pochodzi z Chin, ale jest znane właściwie na całym świecie, rośnie również w Polsce. Łatwo rozprzestrzeniła się także do Afryki, obu Ameryk i na wyspy Oceanu Spokojnego.
Ma dość duże jajowate liście mogące mieć długość nawet 18 centymetrów. Wydziela charakterystyczny mleczny sok. Z kwiatów powstają owoce o jasnej barwie i słodkim smaku. Surowcem wykorzystywanym do fitoterapii są głównie liście.
[/FMP] GALERIA
1/4
2/4
3/4
4/4
[FMP]
AKTYWNE SKŁADNIKI
Flawonoidy – o działaniu antyoksydacyjnym i chroniącym przed nowotworami.
Alkaloidy – działają przeciwwirusowo.
Pektyny – poprawiają pracę jelit i ich perystaltykę, regulują wypróżnianie.
Garbniki – chronią błony śluzowe organizmu.
Witaminy z grupy B: tiamina, ryboflawina, pirodoksyna. Witamina PP – poprawiają gojenie się ran, wspierają wzrok, układ nerwowy i pracę mózgu.
Sterole, kwas fumarowy.
SPEKTRUM DZIAŁANIA
1. “Podobnie jak każde inne zioło, również i morwa biała posiada własną „specjalizację” niezależną od ogólnie korzystnego oddziaływania na organizm. W jej przypadku jest to działanie obniżające poziom cukru i stąd zna ją większość z nas. Specyficzny skład liści morwy powoduje zmniejszenie aktywności enzymów, które rozkładają cukry. Nie dopuszcza do przekształcenia ich w glukozę, a przez to znaczna część zjadanych z pokarmem węglowodanów nie zostaje wchłonięta przez organizm, a z niego wydalona. W ostatecznym rozrachunku morwa biała obniża poziom cukru we krwi. Jej właściwości docenią zresztą nie tylko cukrzycy, ale też osoby walczące z nadwagą. Dzięki ograniczeniu wchłaniania węglowodanów łatwiej chudnąć i unikać odkładania tkanki tłuszczowej. Zmniejsza ilość przyjętych kalorii. Pewną przydatną ciekawostką jest też fakt, że napary z morwy białej zmniejszają apetyt na słodycze.”
2. “Liście są bogatym źródłem antyoksydantów. Oczyszczają nas z toksyn, ale też chronią przed atakami wolnych rodników. Istnieją badania, które potwierdzają jej właściwości antynowotworowe.”
3. “Zawarte w morwie pektyny wspierają pracę układu trawiennego. Szczególnie korzystnie wpływają na jelita poprawiając ich perystaltykę i regulując proces wypróżniania.”
4. “Oddziałuje na cholesterol i trójglicerydy obniżając ich poziom we krwi. Osoby spożywające morwę białą mają mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę.”
5. “Od dawna wiadomo również o korzystnym wpływie morwy białej na układ oddechowy. Przynosi ulgę nawet w tak poważnych schorzeniach jak astma, choroby tchawicy i oskrzeli czy też po prostu przy pospolitym kaszlu. Dzięki garbnikom morwa chroni i odbudowuje błony śluzowe, co sprzyja rekonwalescencji po grypie i przeziębieniu, ale też chroni żołądek. Przetwory z morwy odnajdują też zastosowanie jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębień, grypy, a nawet anginy. Morwa biała ma działanie obniżające gorączkę i odkażające. Dzięki temu przyspiesza powrót do zdrowia, ale też wzmacnia cały organizm.”
6. “Właściwości przeciwzapalne i ochrona komórek przed uszkodzeniami pomaga utrzymać dobre zdrowie i opóźnić proces starzenia się organizmu.“
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Napar: 2-3 gramy suszu z morwy białej zalać 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Parzyć maksymalnie 6 minut pod przykryciem. [/FMP]
Właściwie nie jest to komentarz a pytanie.
Jakie właściwości ma owoc morwy białej ?
Ile można spożywać jednorazowo owocu świeżego, a ile suszonego ?