Dzięki tej witaminie zachodzi wiele niezbędnych procesów w naszym organizmie jak METABOLIZM BIAŁEK czy HORMONÓW STEROIDOWYCH.
Za jej pomocą jest tworzona rodopsyna, która umożliwia naszemu oku dobre widzenie, a jej niedobór powoduje kurzą ślepotę.
NIEDOBÓR WITAMINY A:
-Zaburzenia widzenia (kurza ślepota),
-Wzmożona podatność na infekcje,
-Zmęczenie i apatia,
-Brak apetytu
-Wypryski na skórze,
-Niska jakość włosów i paznokci.
NADMIAR WITAMINY A:
-Bóle głowy i migreny,
-Zmęczenie,
-Sucha skóra,
-Wypadanie włosów,
-Nadmiar jest toksyczny dla organizmu.
Zanim opiszę najlepsze źródła witaminy A wspomnę że pod pojęciem witaminy A kryje się zbiór form takich jak np:
-Retinol
-Alfa-karoten
-Beta-karoten
Z pośród wszystkich form, nam zależy na jej najbardziej aktywnej formie czyli na retinolu i to nim powinniśmy się suplementować w razie potrzeby.
Czy to oznacza że inne formy są nieprzydatne? Nie do końca.
Ponieważ nasz organizm wytwarza enzym “dioksygenaza β-karotenowa”, która przekształca Beta-karoten w retinal.
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA WITAMINY A:
-Wątróbka jest numerem jeden wszystkich witamin,
-Tłuste ryby,
-Tran,
-Marchew,
-Dynia,
-Szpinak,
-Zielone warzywa.
Przed suplementacją witaminy A warto zbadać jej poziom, a później podawać z witaminą D3 w stosunku 1:1 oraz z witaminą K2+mk7 o przedłużonym czasie działania.
Ostatnimi czasy bardzo popularna witamina, co oczywiście bardzo cieszy ale czy faktycznie możemy uzupełnić jej niedobory ekspozycją na słońce?
Teoretycznie tak, ponieważ słońce wytwarza promieniowanie UVB, które powodują produkcję witaminy D3 ALE promieniowanie UVB w Polsce jest dostępne tylko w godzinach około 10-13 w okresie wakacyjnym. Powodem tego jest usytuowanie Polski na planecie.
Warto pamiętać że jeśli chcemy się naświetlić w tych godzinach słońcem, to nie powinniśmy się kąpać ponieważ możemy ją z siebie “zmyć”. Tak samo nie powinniśmy używać okularów przeciwsłonecznych, aby nie zaburzać jej syntezy.
Niedobory witaminy D3 zwiększają zachorowalność na wiele chorób w tym nowotwory.
Pojawiają się informację że suplementując witaminę D3 nie powinniśmy przekraczać 2 tys. jednostek, ponieważ większe dawki są toksyczne dla naszego organizmu. Jest to totalną bzdurą i niedoinformowaniem. Abyśmy odnieśli korzyści z witaminy D3 powinniśmy ją suplementować ilością 10 tyś. jednostek.
Jak długo?
-Tak długo, aż wysycimy organizm do poziomu 80-100 jednostek we krwi. Poziom poniżej 40 jednostek jest stanem patologicznym, choć lekarze bardzo często nie przywiązują do tego wagi.
Suplementacja powinna odbywać się w stosunku 1:1 z witaminą A i dodatkowo do tego z witaminą K2+mk7 z dłuższym uwalnianiem.
Razem z witaminami A,D,K rozpuszcza się w tłuszczach i to oznacza że jest magazynowana w naszym organizmie.
Witamina E występuje w postaci 8 podobnych substancji do których zalicza się TOKOTRIENOLE – Alfa, Beta, Gamma i Omega, ORAZ TOKOFEROLE Alfa, Beta, Gamma i Omega.
Każda z forma wykazuje inną bioaktynwność, a w suplementach znajdziemy przeważnie tylko Alfa-Tokoferol.
Witamina E należy do PRZECIWUTLENIACZY, co oznacza że chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.
Chroni nasze czerwone krwinki, pośredniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych, wpływa na prawidłowe wytwarzanie nasienia u mężczyzn i za wydolność mięśni.
NIEDOBORY WITAMINY E:
– Rozkład mięśni,
– Osłabiona odporność,
– Zmęczenie,
– Apatia,
– Anemia,
– Brzydka skóra,
– Problemy z mięśniami i kośćmi
Witaminę E jest bardzo ciężko przedawkować natomiast suplementując ją w ilościach 1000mg przez dłuższy czas możemy odczuć skutki uboczne w postaci zmęczenia, bólów głowy czy zaburzeń widzenia.
ŹRÓDŁA WITAMINY E:
-Nasiona słonecznika,
-Orzechy,
-Botwinka,
-Szpinak,
-Pomidory.
Witamin K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i powinniśmy ją uzupełniać z zewnątrz w postaci pokarmów czy suplementów.
Witamina K jest syntezowana naturalnie w zdrowych jelitach przez bakterie. Tylko tutaj trzeba się zastanowić ile osób ma zdrowe jelita i niezaburzoną mikroflorę jelitową…. Jeden antybiotyk potrafi dożywotnie zmienić na skład mikroflory jelitowej. Tutaj możesz sprawdzić 5 oznak zaburzonej mikroflory jelitowej.
GŁÓWNE FUNKCJE WITAMINY K:
-Wytwarza substancję do krzepnięcia krwi,
-Odpowiedzialna jest za gospodarkę wapniową.
NIEDOBORY WITAMINY K POWODUJĄ:
-Problemy z gojeniem ran,
-Zwiększa ryzyko nowotworów,
-Problem z mineralizacją kości,
-Zwiększa ryzyko osteoporozy,
-Słaba krzepliwość krwi.
NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY K:
-Brokuł,
-Seler,
-Rzepak,
-Szpinak,
-Awokado,
-Jajka,
-Wątróbka.