Nopal – na otyłość

Nopal (Opuntia) zobacz co na jego temat pisze literatura zielarska:

 

 CIEKAWOSTKI

 NOPAL (folium opuntiae) – Uznawana przez rdzennych mieszkańców terenów dzisiejszego Meksyku za roślinę świętą. Dostarcza soczystych i sycących owoców bogatych w składniki odżywcze.

 

 Jej liście stosowano podobnie jak aloes, zresztą mają nawet podobne, grube liście. Łagodzą stany zapalne i przyspieszają gojenie ran.

 

 Co ciekawe, opuncję wykorzystuje się również do produkcji kleju i papieru. Najwięcej korzyści niesie jednak otyłym.

 

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Nadwaga i otyłość


 Osłabienie organizmu


 Nadciśnienie


 Cukrzyca typu 2


 Skłonność do chorób serca


 Zwiększona aktywność fizyczna


 Ograniczony dostęp do witamin i składników mineralnych np. przez stosowanie diet


 Problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego


 Rekonwalescencja po przebytych chorobach


 Miażdżyca


 Zaparcia

 

[FMP] 

 OPIS ZIOŁA

 Nopal to nic innego, jak meksykańska nazwa sproszkowanych liści opuncji figowej. Jest to roślina, która jest jedną z tych najczęściej wykorzystywanych do walki z nadprogramowymi kilogramami. Mówiąc o opuncji figowej trzeba koniecznie wspomnieć o jej oczyszczających właściwościach. Jej zalety są nie do przecenienia dla osób, które walczą z nadwagą, a nawet otyłością. 

 

 Specyficzne składniki aktywne powodują, że nopal świetnie oczyszcza organizm z toksynwspiera działanie wątroby i okrężnicy. Nie dopuszcza do napadów wilczego apetytu

 

 Zaleca się spożywanie nopalu osobom na ścisłych dietach i aktywnym fizycznie – liście opuncji uzupełnią dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których zabraknie w diecie.

 


 
Nie bez znaczenia jest wysoka zawartość minerałów i witamin. Ta mieszanka powoduje, 
że napary z opuncji szybciej stawiają na nogi po przebytych chorobach. Rekonwalescencja trwa znacznie krócej, a chory ma więcej energii. 

 

 

 Spożywanie nopalu jest również zalecane osobom ze skłonnościami do chorób układu krążenia. Opuncja reguluje pracę serca, a także zapobiega wchłanianiu złego cholesterolu, przy czym obniża poziom cukru we krwi. Jej działanie docenią też osoby, które pragną unormować pracę układu nerwowego. 

 

 

 OPIS BOTANICZNY

      Nopal to sukulent, któremu bardzo odpowiada surowy, gorący klimat Meksyku. Jako roślina może osiągać nawet 5 metrów wysokości, mimo braku stałego dostępu do wody. Jest też spotykana w mniejszych postaciach.

     

      Łatwo przystosowuje się jednak do różnych warunków, dlatego z powodzeniem można ją hodować w domu, w doniczce. Na końcach jej grubych i kolczastych liści wyrastają owoce.

 

[/FMP] GALERIA

1/4

2/4

3/4

4/4

 

[FMP] AKTYWNE SKŁADNIKI

 Aminokwasy – wspierają budowę białek, zapobiegają katabolizmowi (rozkładowi) mięśni.


 Witamina A, B1, B2, C i PP(B3)
 – wspierają prawidłowe działanie układu immunologicznego, układu nerwowego i 
ułatwiają wchłanianie minerałów.


 Minerały:
 potas (wpiera pracę serca, przeciwdziała obrzękom), magnez (prawidłowe 
działanie układu nerwowego), wapń (dobry na kości), krzem, sód, żelazo (wspierające układ krwionośny), glin, mangan.


 Kwasy organiczne
 (np. szczawiowy czy winowy), flawonoidy (chronią przed wolnymi 
rodnikami i starzeniem się), a także alkaloidy, terpeny czy betalaniny.


 Błonnik
 – zapewniający uczucie sytości na dłużej.

 

 

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

1. “Liść nopalu to przede wszystkim dziesiątki korzyści dla osób chcących zadbać o sylwetkę. Reguluje przemianę materii. Wysoka zawartość błonnika powoduje przedłużenie uczucia sytości oraz zmniejsza ilość wchłanianych przez jelita węglowodanów. Zawartość pektyn obniża poziom glukozy, więc blokuje możliwość jej odkładania w komórkach tłuszczowych.”

 

2. “Również dzięki błonnikowi i obecności śluzów nopal przyczynia się do sprawnego oczyszczania organizmu, a do tego reguluje pracę jelit zapewniając regularne wypróżnianie. Oczyszcza okrężnicę, dlatego sprawdzi się przy zaparciach. Nopal redukuje wchłanianie złego cholesterolu (vLDL) i zwiększa produkcję dobrego cholesterolu (HDL) zapobiegając powstawaniu takich chorób jak miażdżyca i innych schorzeń układu trawiennego.”

 

3. “Wspiera pracę wątroby pomagając jej w usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki bogatej zawartości wapna, magnezu, krzemu, potasu czy glinu wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego. Przyspiesza rekonwalescencję, dodaje energii i witalności. Uzupełni też ubogą dietę wynikając np. z oczyszczania, głodówek czy samego odchudzania. Z tego samego powodu wspiera też prawidłowe działanie układu nerwowego i pracę serca. Liście opuncji wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Mogą przyspieszać gojenie zwłaszcza świeżych ran.”

 

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Liście opuncji mogą być spożywane w postaci naparu lub samego proszku.


 Proszek
 – uzyskujemy przy pomocy blendera, w którym kruszymy suszone liście. 
Spożywamy po posiłku – 1 łyżeczka proszku w połączeniu z odrobiną miodu lub wody. W ten sposób zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pożywienia.


 Napar
 – również zapobiega wchłanianiu tłuszczu, dlatego warto go pić kilka razy dziennie 
maksymalnie 60 minut po posiłku. Wystarczy zaparzyć 3 liście opuncji 200 ml gorącej wody. Napar jest gotowy do spożycia po około 20 minutach.

 Może być spożywana niemal przez wszystkich, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących. Poza tym nie ma skutków ubocznych. Spożywana w nadmiarze może mieć silniejsze działanie przeczyszczające.

[/FMP]

Dodaj komentarz