Yerba Mate – energia z natury.

YERBA MATE – ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis) zobacz cona jego temat pisze literatura zielarska:

 

 CIEKAWOSTKI

 Mało kto wie, że yerba mate, czyli wysuszone liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego zostały rozpropagowane w Europie przez jezuitów. To oni docierając z misją do ludności dzisiejszej Argentyny, Paragwaju czy Brazylii zauważyli u miejscowych szczególne zamiłowanie do tej rośliny.

 

 Zdaniem zakonników liście yerby mogły z powodzeniem zastąpić popularną już wówczas na Starym Kontynencie herbatę.

 

 Istnieje legenda, która tłumaczy też, dlaczego w krajach Ameryki Południowej nazywa się ten napój naparem przyjaźni. Otóż według niej boginie Księżyca i Chmury zostały zaatakowane przez jaguara, gdy wybrały się na ziemię, żeby ją zwiedzać. Ich życia zostały uratowane przez pewnego starca, któremu boginie podarowały nową roślinę i tak powstało yerba mate.

 

 Istnieje też coś takiego jak rytualne picie yerba mate, które ma pomóc w nawiązaniu znajomości.

 

 Yerba mate jest nieodłącznym kompanem Wojciecha Cejrowskiego znanego z programu telewizyjnego “Boso przez świat”.

 

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Przewlekłe zmęczenie i niska energia życiowa


 Osłabiony układ odpornościowy


 Miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu


 Nadwaga i otyłość


 Cukrzyca


 Stany zapalne


 Choroby wynikające z zakażeń pasożytami i grzybami


 Reumatyzm


 Nerwowość, stany depresyjne


 Osłabiona koncentracja


 Ogólne osłabienie i zmęczenie, brak energii


 Słabe krążenie krwi


 Napięcie nerwowe, bezsenność, stres

 

 OPIS ZIOŁA

[FMP] Każda z dziesiątek korzystnych właściwości yerba mate składa się na napój, który rdzennym mieszkańcom Ameryki Łacińskiej pomagał przetrwać w ciepłym i wilgotnym klimacie. Dla przeciętnego Europejczyka pewnie mniejsze znaczenie będzie miało działanie tonizujące i orzeźwiające pomagające znosić upały, ale nie oznacza to, że yerba jest u nas niedoceniana. Wręcz przeciwnie. W obliczu plagi jaką są choroby cywilizacyjne zaczynamy coraz bardziej doceniać naturalne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwckurzycowe, przeciwmiażdżycowe i pobudzające yerba mate. Zresztą nad jej zaletami można rozwodzić się godzinami i jeszcze nie powiedzieć wszystkiego.


 
Dość nadmienić, że regularne spożywanie tego szczególnego napoju doda energii i 
postawi nas na nogi lepiej niż kawa. I choćby z tego powodu warto trzymać w pobliżu tykwę, do której przez cały dzień można dolewać świeżej wody, bez uszczerbku na właściwościach zdrowotnych napoju.


 
Spożywanie yerba mate zapewnia uczucie sytości – ma to ogromne znaczenie dla osób, 
które chcą zadbać o swoją wagę, a prowadzą siedzący tryb życia. Pobudzenie fizyczne docenią z kolei osoby aktywne. Dla obu grup ważna będzie ogromna zawartość pierwiastków i witamin.


 
Osoby pracujące umysłowo docenią yerbę za wspomaganie koncentracji, ale też działanie 
obniżające napięcie nerwowe. W konsekwencji regularne picie tego napoju może ochronić nawet przed wystąpieniem depresji.


 
Dodatkowo oczyści krew z toksyn, wzmocni kości i zęby, a także poprawi wygląd włosów, 
skóry czy paznokci. Zmniejsza również dolegliwości związane z reumatyzmem, czy chorób wynikających ze stanów zapalnych i zakażeń pasożytami.

 

 

 OPIS BOTANICZNY

     Yerba mate pochodzi z terenów Ameryki Łacińskiej, gdzie występuje naturalnie. Jest to drzewo mogące osiągać do 15 metrów wysokości, choć zazwyczaj jest o połowę niższe. Ma gładką korę, a drewno yerby nie jest zbyt trwałe.

      Ma duże zimnozielone liście i kwitnie na biało w okresie od października do grudnia. Jako surowiec wykorzystuje się głównie liście i gałązki.

 

[/FMP]

 GALERIA

1/4

2/4

3/4

4/4

[FMP]

 AKTYWNE SKŁADNIKI

 Kofeina – działa pobudzająco i przyspieszająco na krążenie krwi.


 Saponiny
 – działające bakteriobójczo.


 Witaminy
 – A, B1, B2, C, E – stanowiące mieszankę zapewniającą witalność, dobre 
samopoczucie i energię umysłową oraz fizyczną.


 Rutyna
 – wspierająca pracę układu odpornościowego.


 Minerały
 – magnez, potas, mangan itp.


 Ksantyny
 – wspierające leczenie astmy.

 Przeciwutleniacze i polifenole – chroniące przed starzeniem się komórek i ich mutacjami prowadzącymi do nowotworów.

 

 

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

1. “Podstawową zaletą yerba mate jest pobudzanie organizmu i dodawanie mu energii. Podczas gdy kawa pobudza na chwilę, yerba mate daje kopa na dużą część dnia, a jednocześnie uzupełnia ważne składniki mineralne, które kawa z kolei wypłukuje. Ma też taką zaletę, że nie wywołuje rozdrażnienia, które często występuje, gdy przedobrzmy z kawą. Ciekawe jest to, że choć pobudza i dodaje energii to nie zaburza rytmu snu i zapewnia jasność umysłu.

 

2. “Dzięki temu yerba pobudza nie tylko umysł na przykład wspierając koncentrację, ale też i ciało poprawiając jego przemianę materii czy wspierając działanie układu odpornościowego.”

 

3. “Ważną cechą jest też uczucie sytości, które gwarantuje napar z yerby. Dzięki temu świetnie uzupełnia dietę odchudzającą. Przy okazji wspiera też metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Wysoka zawartość makroelementów i pierwiastków znakomicie uzupełni też braki spowodowane dietą, ale też sprawdzi się w okresach rekonwalescencji po chorobach czy też po prostu zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.”

 

4. “Dużą zaletą są też właściwości rozluźniające i zmniejszające napięcie mięśni gładkichktóre może wynikać ze stresu. Obniża również ciśnienie krwi, a jednocześnie reguluje jej krążenie. Znajduje też zastosowanie w leczeniu reumatyzmu.”

 

5. “Dzięki powyższym na przykład poprawia też pracę układu nerwowego, a także korzystnie wpływa na pracę mózgu i mięśni oraz zwiększa sprawność seksualną.”

 

6. “Wysoka zawartość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się komórek. Udowodniono też, że napary z yerba mate poprawiają funkcjonowanie nerek, zapobiegają otłuszczaniu organów, np. wątroby, zmniejszają poziom cholesterolu i cukru we krwi, ponadto działają też przeciwzapalnie i zmniejszają obrzęki, a także niwelują ataki grzybów.”

 

7. “Znane są również właściwości chroniące organizm przed zmianami nowotworowymi. Nie dopuszcza do mutacji komórek i chroni DNA przed uszkodzeniami. Picie yerba mate zmniejsza podatność na alergie, a także zwiększa skuteczność działania leków przeciwbólowych.”

 

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 Przygotowanie yerba mate jest objęte szczególnym rytuałem. Przede wszystkim – najlepiej pić ją ze specjalnego naczynia nazywanego właśnie „mate”. Może to być tykwa albo pojemnik ceramiczny bądź drewniany. Suszone liście wsypuje się zapełniając większość naczynia, następnie wkłada rurkę, czyli bombille (taka rurka z dziurkami ułatwiająca odcedzenie ziela od napoju) i całość należy zalać gorącą wodą. Nie można do tego używać wrzątku. Można natomiast zalewać ten sam susz kilka razy w ciągu dnia.[/FMP]

Dodaj komentarz