Macierzanka piaskowa – na wyjście z choroby.

0
351

Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum Linne) zobacz co na jej temat pisze literatura zielarska:

 

 

CIEKAWOSTKA

Macierzanka (Thymus serpyllum) z angielskiego oznacza “grasica”, która jest gruczołem wchodzącym w skład układu limfatycznego. 

 

 

KIEDY STOSOWAĆ

 Chore zatoki, przeziębienie lub grypa.


 Zaburzenia układu oddechowego


 Kaszel mokry i “kaszel palacza”


 Biegunka i zaburzenia trawienia (nieżyt żołądka i jelit)


 Zapalenie nerek, pęcherza moczowego, skąpomocz


 Przeziębienia jak i choroby zakaźne

 

 

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

 Ziele macierzanki ułatwia wykrztuszanie oraz oczyszczanie płuc i oskrzeli z nadmiaru śluzów i innych zalegających wydzielin. Skutecznie leczy dolegliwości układu oddechowego przy przeziębieniach, grypie, a nawet łagodzi kaszel palacza.

 

 Poza wsparciem w chorobach bakteryjnych i wirusowych działa korzystnie na układ pokarmowy. Poprawia trawienie pobudzając wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie wspiera przed dostawaniem się do układu pokarmowego takich patogenów jak grzyby, wirusy, bakterie i pasożyty.

 

 Dzięki swoim aktywnym składnikom wspomaga leczenie chorób pęcherza moczowego i działa silnie antybakteryjnie. To działanie wykorzystuje się również do płukania jamy ustnej w chorobach dziąseł oraz przy nieświeżym oddechu spowodowany namnażaniem się bakterii beztlenowych.

 

 Kąpiele w zielu macierzanki wpływają korzystnie na problemy skórne i pomagają odzyskać jej zdrowy wygląd. Olejki eteryczne zawarte w macierzance jak wszystkie inne działają antybakteryjnie na układ oddechowy ale także koją i wzmacniają układ nerwowy – co z kolei może być przydatne dla znerwicowanych osób.

 

 Ziele macierzanki jest bardzo bezpieczne, nawet gdy jest stosowana w dużych ilościach i można ją podawać już niemowlakom.

 

 

 OPIS BOTANICZNY

       Surowcem farmakopealnym jest ziele macierzanki – Herba Serpyli. Ważne jest to, aby zbierać ją przed, w początkach lub w czasie kwitnienia, nigdy po przekwitnięciu.  

       Liście są małe całobrzegie lub posiadające kilka ząbków. Rosną zebrane w okółkach z gęstymi główkami lub kłosami. Kwiaty są na szypułkach. Kielich jest rurkowato-dzwonkowaty i w gardzielu posiada białawe włoski.

 

       Dolna warga posiada dwa szydlaste ząbki natomiast górna jest prosta lub rozpostarta. Łodygi mają najczęściej krótkie ale tęgie i wyrastają z nich odgałęzienia. Charakteryzuje się pięknym zapachem i fioletowymi kwiatkami.

 

 

  GALERIA

1/3

2/3

3/3

 

 

AKTYWNE SKŁADNIKI

100% najwyższej jakości ziela zawiera:


 Olejek eteryczny
 0,2-0,6%


 Kwasy organiczne 
(chinowy, kawowy, chlorogenowy)


 Flawonoidy
 (luteolina, diosmetyna, apigenina i skutelareina)


 Serpyllina,


 Garbniki
 ok. 5%,

 

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

 Wykrztuśne,


 Odkażające


 Przeciwzapalne


 Uspokajające


 Wiatropędne (zapobiega powstawaniu gazów przez hamowanie procesów gnilnych)


 Lekko moczopędne


 Pobudza procesy trawienia w żołądku


 Pobudza apetyt


 Działą rozkurczowo i rozgrzewająco


 Upłynnia wydzielinę śluzową w drogach oddechowych

 

 

   PRZEPISY

 Napar

Wsyp 2 łyżki ziela i zalej 2 szklankami (400-500ml) gorącej wody. Odstaw na 20 minut, po czym przecedź i pij po 100ml 4-5 razy dziennie.

 

 Nalewka

Pół szklanki ziela zalej 400ml wódki. Odstaw w zaciemnione miejsce na 14 dni, po czym przefiltruj.

 

Zalecenia i przygotowanie ziół w celach terapeutycznych powinny być przygotowane przez specjalistę. Umów konsultację.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o