Liść czarnej porzeczki – usuwa toksyny i infekcje.

Porzeczka czarna (Ribes nigrum)

 

 CIEKAWOSTKI

 Znaną w Polsce inną nazwą czarnej porzeczki jest smrodynia. To wdzięczne określenie roślina zawdzięcza swojemu charakterystycznemu zapachowi, który wydziela właściwie cały krzew, a przede wszystkim liście.

 W Europie jest uprawiana prawdopodobnie od XV wieku, ale jej właściwości lecznicze doceniono nieco później. Choć jest ceniona jako owoc, z którego można wykonać liczne przetwory, takie jak wino, dżemy i konfitury, to jednak nie jest zbyt często stosowana w celach leczniczych.

 Tymczasem jako jedna z niewielu roślin jest rekordzistką pod względem zawartości cennych antyoksydantów.

 

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ

 Problemy trawienne


 Zatrucia pokarmowe


 Zapalenia błon śluzowych


 Reumatyzm


 Choroby wirusowe


 Obrzęki


 Zakażenia grzybicze i bakteryjne


 Stany zapalne górnych dróg oddechowych


 
Alergie


 Migrena


 Choroby układu moczowego


 Nieżyt jelit

 

 

Całość dostępna tylko dla członków szkółki zielarskiej portalu Fitoterapia.pl

Roczna opłata członkowska 30zł

Dostęp do ponad 100 artykułów o ziołach

Kup teraz

 GALERIA

1/4

2/4

3/4

4/4

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o