Lapacho – pau d’arco antygrzybicze zioło

CIEKAWOSTKA

Lapacho (iperoxo, pau d’arco, arbre sacré des Incas; ) – W języku Indian Tupi i Guarani całe drzewo nazywane jest „tajy”. Znaczy to mniej więcej „mieć siłę i wigor” co bardzo dobrze oddaje użyteczność surowca.

 

OPIS ZIOŁA

Leczniczo wykorzystuje się całą roślinę do różnych dolegliwości natomiast najsilniejsze właściwości posiada wewnętrzna strona kory

 

Historia pau d’arco dla współczesnej medycyny zaczyna się dopiero około 1960 roku kiedy to brazylijska prasa zaczęła masowo publikować artykuły o cudownych i leczniczych właściwościach kory lapacho, które najczęściej miały charakter świadectw dotyczących wyleczenia z różnorakich chorób.

 

Popularyzacja korzenia Lapacho dotarła do botanika dr. Valtera Accorsiego, który postanowił zbadać tą roślinę i potwierdził jej właściwości w swoich publikacjach. Dzisiaj możemy bezpiecznie wykorzystywać jej działania dla własnych celów leczniczych.

 

 

KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

› Pasożyty

SIBO i zespół jelita drażliwego

Skłonność do grzybic narządowych i układu pokarmowego (candida)

Alergie (szacuje się, że ponad 70% alergików po pozbyciu się pasożytów, pozbywa się również alergii)

Słaba odporność

Zatoksycznienie organizmu

Nieżyt żołądka i choroby wrzodowe

› Problemy skórne

› Bóle reumatyczne

Stany zapalne jelit

 

Wskazania w kosmetologii:

» Do pielęgnacji cery tłustej i łojotokowej

» Trądzik sterydowy

» Trądzik kosmetyczny i zawodowy

» Szerokie pory

» Skóra zainfekowana drożdżakami (candida i pityrosporum)

» Jako płukanka do włosów przetłuszczających się

» Na łupież

 

Całość dostępna tylko dla członków szkółki zielarskiej portalu Fitoterapia.pl

Roczna opłata członkowska 30zł

Dostęp do ponad 100 artykułów o ziołach

Kup teraz
GALERIA
1/3
2/3
3/3

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z kory należy przygotować odwar 1-2 łyżki zalej jedną szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Tak przygotowaną herbatę z lapacho pij małymi porcjami w ciągu dnia.

Sposób przygotowania wg. Dr. Henryka Różańskiego:

1. Odwar – Decoctum: 1-2 łyżki kory rozdrobnionej zalać 1 szklanką wody, doprowadzić powoli do wrzenia, i zagotowania; pogotować 3-5 minut na małym ogniu, odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-3 szklanki dziennie odwaru. Przy schorzeniach układu moczowo-płciowego, układu oddechowego i pokarmowego pić często i małymi porcjami. Ponadto odwar taki używać zewnętrznie (płukanki, okłady, przemywanie).

2. Nalewka – Tinctura: 1 część rozdrobnionej kory zalać 5 częściami alkoholu 50-60%, macerować 14 dni, wstrząsając co 2 dni. Przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie. Gdy użyjemy 1 część surowca na 1 część rozpuszczalnika (alkohol) i po maceracji mocno wyciśniemy surowiec z uzyskanego wyciągu – uzyskamy mocniejszy ekstrakt, który może być użyty do wyrobu kosmetyków i leków (czopki, żel, maść). Nalewką można pędzlować zmiany chorobowe na błonach śluzowych i skórze.

3. Ekstrakt gęsty uzyskać można przez odparowanie (wysuszenie) nalewki lub odwaru, do konsystencji syropu, w możliwie najniższej temperaturze (np. wyparka próżniowa, przez podgrzewanie na łaźni wodnej w płaskim naczyniu).

4. Sproszkowany surowiec w miodzie: na każdą łyżeczkę sproszkowanej kory dać 1/2 łyżeczki gliceryny i 1 łyżeczkę spirytusu 70% oraz 1 łyżkę miodu. Wymieszać. Zażywać po 1 łyżce 3 razy dziennie. Sproszkowana kora – dawka 1-2,5 g dziennie (można kapsułkować, ale tylko surowiec zmikronizowany).

5. Wyciąg na winie: 1 część rozdrobnionej kory zalać 5 częściami wina białego lub lepiej czerwonego wytrawnego. Macerować 1 miesiąc. Przefiltrować. 

Źródło: http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/

Przeciwwskazania: Kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

 

 

Literatura cytowana

    1.  Lapachol (CID: 3884) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
    2. André Carvalho Felı́cio i inni, Fetal growth in rats treated with lapachol, „Contraception”, 66 (4), 2002, s. 289-293, DOI: 10.1016/S0010-7824(02)00356-6, PMID: 12413627.
    3.  Morrison, Robert K.; Brown, Donald Emerson; Oleson, Jerome J.; Cooney, David A. “Oral toxicology studies with lapachol” Toxicology and Applied Pharmacology, 17, 1-11,1970.
    4. M. de O. Guerra i inni, Toxicology of Lapachol in rats: embryolethality, „Revista Brasleira de Biologia”, 61 (1), 2001, s. 171-174, DOI: 10.1590/S0034-71082001000100021, PMID: 11340475.
    5.  Rita de Cássia da Silveira e Sá, Martha de Oliveira Guerra, Reproductive toxicity of lapachol in adult male Wistar rats submitted to short-term treatment, „Phytotherapy Research”, 21 (7), 2007, s. 658-662, DOI: 10.1002/ptr.2141, PMID: 17421057.
    6. http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/
    7. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/artykuly/kumaryny-aktywnosc-biologiczna-i-zastosowanie-w-kosmetykach,12482

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o