Krokosz barwierski – Carthamus tinctorius – Zobacz co pisze literatura zielarska na jego temat:

 

image

Właściwości krokosza barwierskiego znane były już w starożytnym Egipcie, gdzie doceniono go jako naturalny barwnik. Świetnie zastępował i nadal zastępuje szafran, który jest dość drogi, a ma podobne cechy. Stąd też jego inna nazwa: szafran łąkowy.

Płatki krokosza są pomarańczowe, ale po wysuszeniu nabierają bardziej intensywnego odcienia wpadającego w czerwień. Jako barwnik bywała nazywana hiszpańską czerwienią.

Produkowano z niego także kosmetyki, takie jak tłuste szminki oraz mydła czy lak.

Wykorzystywano go również w medycynie ludowej np. do leczenia kaszlu i smutnego życia (dzisiaj nazywanego depresją 🙂 ).

 

image

 Otyłość

 Cukrzyca 

 Skłonności do chorób serca

 

 Zwyrodnienia naczyń

 Skóra tłusta i mieszana

 Trądzik

 

 Stany zapalne

 Osłabienie i zanieczyszczenie organizmu

 Niepokój

 

 Słabe krążenie krwi

 Zaparcia

 Miażdżyca

 

 Trudno gojące się rany

 Obrzęki

 

image

 Krokosz barwierski jest rośliną pochodzącą z Bliskiego Wschodu, znaną także w Europie. Ma wiele zalet bez względu na to, w jakiej postaci występuje, a zwykle można go nabyć w formie suszu, jak i oleju. Jako napar reguluje procesy metaboliczne w organizmie. Działa moczopędnie, a także poprawia perystaltykę jelit, jednocześnie zapobiegając powstawaniu zaparć. Chroni przed odkładaniem się cholesterolu, a przez to działa profilaktycznie przeciw miażdżycy.


Obniża 
także poziom cukru we krwi dlatego również cukrzycy docenią napary z krokosza.

Pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych i delikatnie przyspiesza krążenie. Ochronia serce przed zawałem, a także przed wystąpieniem udaru czy choroby wieńcowej. 


Znakomicie wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami
 z uwagi na duże pokłady antyoksydantów. 
Udowodniono również, że ma działanie antynowotworowe. 

Zapobiegnie nadmiernej utracie wody. Przyspieszy również gojenie się ran. Doskonale nada się też do pielęgnacji włosów. Można wykonywać np. wcierki, które pomogą utrzymać włosy w znakomitej formie (chociaż olejek może być bardziej komfortowy w użyciu).

 

      Krokosz barwierski jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Pochodzi z Indii i Bliskiego Wschodu, ale obecnie jest też hodowany w Europie. Osiąga do 130 centymetrów wysokości, ma lancetowate, kolczaste liście i kwitnie na pomarańczowo lub czerwono.

      To właśnie kwiat jest tutaj surowcem leczniczym, ale też stosowanym w kuchni jako przyprawa zastępująca znacznie droższy szafran. Suszony krokosz nie ma smaku, natomiast sprawdza się jako barwnik. Olej z krokosza z kolei ma orzechowy aromat.

 


image Kartamina.

 Witaminy A, E i F– opóźniające procesy starzenia komórek i wspierające walkę z wolnymi rodnikami, pielęgnujące skórę.

 Kwas linolowy – bezpiecznie wspiera proces odchudzania.

 Olejek eteryczny, tłuszcze, białka.

 Fitosterole – działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

 

image

Krokosz barwierski zwykle bywa wykorzystywany do tworzenia olejków, ale z powodzeniem można też wykonać z niego równie wartościowy napar. Takie przetwory będą bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

1. “Wysoka zawartość antyoksydantów powoduje, że organizm lepiej radzi sobie z neutralizowaniem i wydalaniem toksyn. Skuteczniej też odpiera ataki wolnych rodników. Obecność witamin A i E spowalnia proces starzenia się komórek i działa antynowotworowo.”

2. “Oleje zawarte w krokoszu barwierskim stanowią źródło kwasów omega-3 i omega-6. Pokrywają zapotrzebowanie organizmu na nie równie mocno, co ryby morskie. Dzięki temu doskonale wpływają na pracę serca i całego układu krążenia. Trzeba jednak pamiętać o nie przekraczaniu zalecanych dawek.”

3. “Ma korzystne działanie na budowę naczyń krwionośnych. Wzmacnia ich ścianki, uelastycznia je i obniża ich przepuszczalność. Obniża również poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą.”

4. “Napar z krokosza pity regularnie podziała rozluźniająco i odprężająco. Jednocześnie delikatnie pobudzi krążenie krwi.”

5. “Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się obrzęków. Ten sam olej będzie miał też znaczny wpływ na odchudzanie.Zaleca się spożywanie go osobom walczącym z otyłością i nadprogramowymi kilogramami. Wspiera także walkę z cukrzycą. Poprawia metabolizm, a jednocześnie pomaga zwalczyć zaparcia, jak również stany zapalne.”

6. “Chłodny napar świetnie też sprawdzi się jako odżywka do włosów zniszczonych i przesuszonych.

 

image

Napar z krokosza barwierskiego: 2 gramy suszu zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i pić po kilka łyków co parę godzin.


 Wino z krokosza barwierskiego:
 1 część rozdrobnionych kwiatów (suszonych lub świeżych) zalać 5 częściami wina.

Dawkowanie powinno być przygotowane przez fitoterapeutę.

JESTEŚ JUŻ NA BIEŻĄCO Z NASZYM FACEBOOKIEM?
NIE PRZEGAP CIEKAWYCH WPISÓW POLUB FANPAGE!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here