Tarczyca swoją nawę otrzymała od kształtu liści przypominających tarczę oraz od właściwości ochronnych jakie wiążą się z jej spożywaniem (tarczowanie)
NAJWAŻNIEJSZE FLAWONOIDY TARCZYC
– Wogonozydy
– Wogoniny
– Bajkaliny
– i Bajkaleny
WŁAŚCIWOŚCI TARCZYCY
1. Przeciwnowotworowe ( między innymi dzięki wogoninom i ich zdolnościom do indukcji apoptozy czyli naturalnego programowania śmierci komórek)
2. Przeciwwirusowe ( Skutecznie działają zwłaszcza na wirusa zapalenia wątroby typu C i B, który jest najczęstszą przyczyną marskości i nowotworów wątroby. A same właściwości przeciwwirusowe zawdzięczamy gównie dzięki bajkalinie i bajkaleinie.)
3. Przeciwzapalne (Zarówno bajkalina jak i bajkaleina hamuje ekspresję genów kodujących enzymy, które wykazują nadaktywność w stanach zapalnych)
4. Hepatoochronne ( czyli ochraniające komórki wątroby głównie dzięki bajkalinie i bajkaleinie oraz w mniejszym stopniu dzięki w wogoninom.
NAJLEPSZĄ SPOŚRÓD WSZYSTKICH GATUNKÓW JEST…
Tarczyca bajkalska, o której więcej przeczytasz klikając TUTAJ