Jak odpowiednio dobrać zioła dla cukrzyka?
Żeby to zrobić, trzeba sięgnąć do źródła problemu. W przypadku cukrzycy typu drugiego problemy mogą być dwa:
- Zaburzenie wydzielania insuliny, transportującej cukier z krwi do komórek.
- Insulinooporność czyli stan obniżonej wrażliwości komórek na działanie insuliny.
Oby dwa punkty w konsekwencji powodują podwyższony poziom cukru we krwi, który dla organizmu jest TOKSYCZNY.
Zioła, które znajdziesz poniżej mają działanie hipoglikemizujące, czyli obniżające poziom cukru we krwi. Są bardzo skuteczne w swoim działaniu i co najważniejsze – nie zaburzają naturalnego metabolizmu organizmu (w przeciwieństwie do leków), dlatego powinny być podstawą w leczeniu cukrzycy typu 2.
ZALECANE ZIOŁA:
- Liść morwy białej (do stabilizacji poziomu cukru i zwiększania wrażliwości komórek na insulinę)
- Ziele rutwicy (ma udokumentowane działanie hipoglikemiczne i wykonuje się z niej leki przeciwcukrzycowe hamujące wchłanianie glukozy z jelit do krwi, hamujące syntezę glukozy w wątrobie i zwiększające zużycie glukozy przez tkanki.)
- Rdestowiec japoński (zmniejszanie objawów i skutków ubocznych cukrzycy)
*Odchudzanie* Składniki morwy białej i ziela rutwicy, stabilizują poziom cukru we krwi utrudniając powstawanie nowej tkanki tłuszczowej, a składniki rdestowca japońskiego mają udowodnione działanie przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego sprawdzą się nie tylko u osób z cukrzycą i insulinoopornością ale także u osób chcących się odchudzić!
JAK DOBRZE PRZYGOTOWAĆ ZIOŁA?
RDESTOWIEC JAPOŃSKI
- Napar z kłączy rdestowca: 2 łyżki rozdrobnionych kłączy zalać 2 szklankami wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 30-40 minut, przecedzić. Wypić w 4 porcjach w ciągu dnia (po 1 szklanki). Naparem można przemywać skórę (trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, wypryski, owrzodzenia) 2-6 razy dziennie. Korzystnie działają również okłady na schorzałe miejsca, które trzeba trzymać 20-25 minut (3 razy dziennie). Kuracja powinna trwać 3-6 miesięcy, przy czym co miesiąc należy uczynić przerwę (1-2-tygodniową) w zażywaniu preparatu. Napar używać również do przemywania i okładów na skórę.
- Nalewka rdestowcowa– Tinctura Reynoutriae: 1 część suchych i rozdrobnionych kłączy rdestowca zalać 5 częściami alkoholu 40-50%, zamknąć szczelnie i pozostawić do maceracji na 7-10 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody zdrojowej (np. Jan, Słotwinka, Wielka Pieniawa, Stefan) lub przegotowanej. Stosować dwa tygodnie. Na każdy kwartał w roku powinno przypadać 1-2 kuracje. Ponadto używać zewnętrznie jak ekstrakt rdestowcowy. Nadaje się do wcierania w umyte włosy, przy wypadaniu, przedwczesnej siwiźnie i łamliwości włosów.
*** Zdecydowanie lepsze właściwości będzie mieć nalewka (ogromne ilości resweratrolu zawartego w korzeniu rdestowca, rozpuszczają się właśnie w alkoholu). Napary będą dobre dla składników, które rozpuszczają się w wodzie. Dlatego najlepiej przygotować nalewkę z części zakupionego zioła, a z pozostałych pić napary do czasu, aż nalewka będzie gotowa do spożycia.
ZIELE RUTWICY
Napar: 2,5 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić do naciągnięcia na minimum 15 minut. Przecedzić. Wypijać zawsze świeży napar 2-3 razy dziennie.
Środki ostrożności
Osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować stosowanie rutwicy z lekarzem i w razie potrzeby zmodyfikować dawkę leków przeciwcukrzycowych.
MORWA BIAŁA
Napar: 2-3 gramy suszu z morwy białej zalać 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Parzyć maksymalnie 6 minut pod przykryciem. Pić 1-2 razy dziennie z odstępem godzinnym od naparu z rutwicy.
- Dlaczego te zioła?
Morwa biała i ziele rutwicy mają udokumentowane działanie zmniejszające poziom glukozy we krwi, hamują również syntezę glukozy w wątrobie i zwiększają zużycie glukozy przez tkanki organizmu. Rdestowiec japoński i jego kosmiczne ilości resweratrolu posiadają udokumentowane właściwości przeciwcukrzycowe i zmniejszające skutki uboczne leczenia cukrzycy (szczególnie chroniąc wzrok)
*Do przygotowania diety dla cukrzyka, warto wziąć pod uwagę inne rośliny, które będą częścią posiłków jak naowocnia fasoli zwyczajnej czy cynamon.