MELISA – głęboki spokój.

Melisa lekarska (Melissa officinalis) zobacz co na jej temat pisze literatura zielarska:

CIEKAWOSTKI

 Melisa lekarska – (Melissa officinalis, rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele) w Polsce uprawiana jest zarówno przez zielarzy jaki i przez pszczelarzy. Pszczelarze przyciągają tym ziołem pszczoły. Powstała nawet tradycja, która nakazuje aby nowy ul od wewnątrz natrzeć liśćmi melisy. Ma to zapewnić zagnieżdżenie się w nim samych pracowitych owadów.

 

 W starożytnej Gracji i Rzymie została okrzyknięta eliksirem życia lub radością dla serca. Stosowano ją na dolegliwości trawienne i migreny, a zewnętrznie jako środek antyseptyczny przy ukąszeniu owadów.

 

 W mitologi greckiej Melisa była jedną z nimf, która naprzykrzała się swoją miłością Zeusowi, który zdenerwowany zamienił ją w pszczołę. Gdy zmarła, z ciała pszczoły wyrosła roślina o barwnym zapachu, która wabiła do siebie wszystkie owady.

 

 

KIEDY STOSOWAĆ?

 Stany napięcia nerwowego i lęki


 Przewlekły stres i problemy z zasypianiem


 Obniżony nastrój i depresja


 
Zaburzenia pracy układu pokarmowego (ZJD i SIBO)


 
Ból brzucha


 
Brak łaknienia


 
Owrzodzenia, urazy, bóle stawów

 

 

OPIS

 Melisa lekarska znana jest ze swojego działania uspokajającego i regulującego na układ nerwowy. Jest również chętnie stosowana przy bezsenności i kłopotach z zasypianiem.

 

 Co ciekawe ostatnie badania wykazały, że zawarte w melisie aktywne związki wpływają nie tylko kojąco na centralny układ nerwowy ale także poprawiają nastrój, wspierają zdolności poznawcze i poprawiają pamięć.

 

 W badaniach wykazano, iż regularne stosowanie naparów z melisy opóźnia, a czasami nawet zapobiega zapadaniu na chorobę Alzheimera. Poprawia zapamiętywanie, dynamiczne myślenie i opóźnia objawy starczej demencji. 

 

 Dzięki swoim aktywnym składnikom często wykorzystuje się przy dolegliwościach trawiennych, jak zaburzenia pracy żołądka, gazy i wzdęcia. Hamuje procesy gnilne w jelitach dlatego warto ją wykorzystać w zespole jelita drażliwego czy SIBO. Można nią wzbogacić zarówno potrawy jak i stosować napary z jej liści.

 

 W medycynie ludowej melisę stosuje się jako środek do łagodzenia bólów miesiączkowych, przy migrenach i depresji.

 

 

OPIS BOTANICZNY

        Melisa lekarska dorasta nawet do 60cm wysokości. Liście posiadają blaszkę szerokojajowatą, która sięga ok. 8cm długości i 5cm szerokości.

 

        Brzegi blaszki są karbowane lub ząbkowane. Kolor liści jest intensywnie zielony. Na wiosnę oraz latem wypuszcza kiście małych, jasnożóltych kwiatków, które rozkwitają na styku liści z łodygą. 

 

GALERIA

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

[FMP] SKŁADNIKI AKTYWNE

 100% najwyższej jakości liści melisy zawiera:


 Olejki eteryczne
 bogate w (gerenial, cytral, geraniol, linalol,cytronelal)


 Flawonoidy 
(apigenina, lutelina,kwercetyna, kemferol)


 Fenolokwasy 
(kwas cholorogenowy, kawowy,rozmarynowe, ferulowy)


 Triterpeny 
(Kwasu ursulowy i oleanolowy)


 
Witaminy

 

 

SPEKTRUM DZIAŁANIA

  Wszystkie aktywne składniki z melisy przekazują jej szerokie spektrum aktywności, do którego zalicza się działanie:


 Hamujące rozwój wirusów, grzybów, pierwotniaków i bakterii.


 Poprawia tempo wykonywanych obliczeń 
(zwiększa czas reakcji)


 Pomaga przy bólach migrenowych i w bólach menstruacyjnych


 Inhalacje są zbawieniem przy atakach alergii i kaszlu


 Rozkurczowe


 Wiatropędne 
(przeciwwzdęciowe)


 Żółciopędne


 Żółciotwórcze


 Antyseptyczne

 

 

PRZEPISY

 Napar z melisy: 2 łyżeczki melisy (około 4 gram) zalej 200ml wrzącej wody. Napar przykryj na 10 minut. Pić 2-4 szklanek dziennie.


 
Odwar z melisy: łyżkę ziela zalej szklanką wody i podgrzej przez pół godziny, nie dopuszczaj do wrzenia. Odwar odcedź i spożywaj dwa razy dziennie po szklance.[/FMP]

Dodaj komentarz