Czarci pazur – Hakorośl rozesłana – Harpagophytum procumbens L – zobacz co na jej temat pisze literatura zielarska:
CIEKAWOSTKI
Czarci pazur (Hakorośl rozesłana, Diabelski pazur, Harpagophytum procumbens DC) to roślina wierna naturalnemu środowisku, dlatego człowiekowi bardzo trudno ją uprawiać.
Mądrzy mieszkańcy Afryki pozwolili więc rosnąć kapryśnej roślinie w naturalnych warunkach, otaczając ją ochroną gatunkową.
Swoją nazwę czarci pazur zawdzięcza owocom, które pojawiają się wraz z przekwitnięciem czerwonych kwiatów. Są to wydłużone torebki pokryte kolcami, przypominające wyglądem łapy z pazurami.
OPIS
Rdzenni mieszkańcy Afryki Południowej od pokoleń korzystają z dobrodziejstw czarciego pazura. Dzięki niemieckiemu osadnikowi Mehertowi, który w 1904 roku ustalił tożsamość “czarodziejskiej rośliny”, cenne zioło trafiło do lekarzy i zielarzy w Europie. Dziś leki wytwarzane na bazie Hakorośli rozesłanej oferowane są głównie w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych.
Czarci pazur porównywany jest w swoim działaniu do kortyzonu – silnego leku przeciwzapalnego i przeciwbólowym o szerokim zastosowaniu. Bogaty skład fitochemiczny tego zioła umożliwia jego wielokierunkowe działanie farmakologiczne. Preparaty na jego bazie (napary, nalewki i ekstrakty) są pomocne w walce z bólem, stanami zapalnymi, artretyzmem czy nadciśnieniem. Mogą też ukoić nerwy lub pobudzić apetyt.
Preparaty z czarciego pazura przygotowane są nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt domowych. Można je podawać w przypadku stanów zapalnych i bólowych stawów występujących u zwierzaków.
KIEDY WARTO STOSOWAĆ?
bóle mięśni i stawów
wrzody
artretyzm
nerwobóle
choroby reumatyczne
przewlekłe schorzenia oczu oraz uszu na tle infekcji bakteryjnych i stanów zapalnych z wysiękiem (m.in. Borelioza)
zaburzenia przepływu żółci
stany zapalne wątroby
niedokwaśność i bezsoczność żołądka
OPIS BOTANICZNY
Hakorośl rozesłana występuje głównie na obrzeżach pustyni Kalahari na terenach Namibii, a ponadto w RPA, Botswanie i Angoli. Na obszarach tych występują odmiany o różnym składzie chemicznym.
Zazwyczaj zajmuje równiny i podstawy wydm. Rośnie na ubogich w składniki odżywcze, piaszczystych, głębokich glebach, na obszarach o niskich rocznych opadach. Jej nadziemne pędy pojawiają się po pierwszych deszczach i zamierają z nastaniem suszy lub mrozu. Czarci pazur nie lubi konkurencji innych roślin.
Czarci pazur jest wieloletnią, płożącą się byliną z rodziny połapkowatych, osiągającą wysokość około 60 cm i długość 150 cm. Posiada bulwiaste korzenie, a na jej pędach wyrastają drobne, szarozielone liście.
Bylina kwitnie od listopada do kwietnia. Kwiaty pojawiają się pojedynczo w kątach liści. Posiadają kształt trąbek oraz barwę od ciemnej czerwieni, przez fiolet do różu, z żółtym środkiem.
Owocami czarciego pazura, pojawiającymi się w styczniu, są wydłużone torebki, wyposażone w 2 główne grzbiety i 2 boczne rzędy z 12 – 16 rogowatymi ramionami, zakończonymi haczykowatymi kolcami. Nasiona tej rośliny mogą pozostać żywe w banku nasion przez ponad 20 lat.
GALERIA
[FMP]
1/3
2/3
3/3
AKTYWNE SKŁADNIKI
Irydoidy – To właśnie dzięki nim czarci pazur wykazuje silne właściwości przeciwreumatyczne, analgetyczne i hamujące rozwój stanu zapalnego.
Flawonoidy zawarte w czarcim pazurze posiadają szeroką gamę zastosowań. Pełniąc funkcję antyoksydacyjną, chronią organizm człowieka przed szkodliwymi reakcjami utleniania, co w w konsekwencji opóźnia proces starzenia się organizmu. Flawonoidy posiadają też właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Ponadto działają rozkurczowo na mięśnie gładkie pokrywające obszary przewodu pokarmowego lub dróg moczowych. Flawonoidy wzmacniają też wytrzymałość naczyń krwionośnych, dodatkowo je uszczelniając, a to z kolei doprowadza do efektu przeciwobrzękowego i przeciwwysiękowego.
Kwasy fenolowe – sprawiają, że napary z czarciego pazura działają żółciopędne, poprawiają pracę żołądka oraz mogą też posiadać silne właściwości antydrgawkowe.
Związki sterolowe – wspomagają proces produkcji hormonalnych związków steroidowych, pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto wykazują silne właściwości przeciwzapalne, obniżają wysoką temperaturę ciała, a nawet hamują rozwój choroby nowotworowej.
SPEKTRUM WYKORZYSTANIA
zapalenie wielonerwowe
stany zapalne ścięgien i więzadeł,
kontuzje sportowe
choroby alergiczne
rwa kulszowa
przeziębienie
trądzik
toczeń rumieniowaty
ziarnica
łuszczyca
twardzina
PRZEPISY
Surowcem pozyskiwanym z czarciego pazura są korzenie zbierane po przekwitnięciu rośliny. Wysuszony i zmielony korzeń stanowi bazę do przygotowania suchych lub płynnych ekstraktów. Z proszku można przygotować nalewkę, płynny ekstrat lub napar. Można też stosować go bezpośrednio, zażywając doustnie do trzech razy dziennie i popijając ciepłą wodą.
W celu uzyskania naparu należy jedną łyżkę proszku z czarciego pazura zalać jedną szklanką wrzącej wody, przykryć naczynie i odstawić na około 30 minut. Napar ten można pić maksymalnie trzy razy dziennie, można też stosować go zewnętrznie.
Aby z proszku uzyskać nalewkę, należy zalać go 40 procentowym alkoholem i odstawić co najmniej na 14 dni. Tak przygotowaną nalewkę można przyjmować po jednej łyżeczce trzy razy na dzień.
Płynny ekstrat uzyskuje się, zalewając mniejszą ilością alkoholu, niż w wypadku nalewki. W związku ze zmianą proporcji proszku do alkoholu, należy przyjmować dziennie jedynie po pół łyżeczki, maksymalnie trzy razy dziennie.
Osoby w trakcie leczenia farmakologicznego powinny wykazywać szczególną ostrożność przy przyjmowaniu preparatów z czarciego pazura, gdyż mogą one wzmacniać działanie niektórych zażywanych leków farmakologicznych, zwłaszcza w wypadku pacjentów kardiologicznych.

Literatura cytowana:
1.Klimek B.: Korzeń hakorośli (Harpagophyti radix) – roślinny lek. Postępy Fitoterapii (2001), 2–3, 6, 12–14. [2]
2.Hostettmann K., Marston A., Ndjoko K., Wolfender J. L.: The potential of African plants as a source of drugs. Current Organic Chemistry (2000), 4, 973 –1010. [3]
3.Horoszkiewicz-Hassan M.: Hakorośl rozesłana (czarci pazur) optymalizacja leczenia chorób zwyrodnieniowych i bólów stawowych lekiem roślinnym – przegląd badań farmakologicznych i klinicznych. Farmacja Polska (2003), 59, 487–491.
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5.https://pl.wikipedia.org
6.http://www.czytelniamedyczna.pl