Młody jęczmień – na młode ciało!

0
336

Młody jęczmień – zobacz co na jego temat pisze literatura zielarska:

 

CIEKAWOSTKI

 Tajemnicza trawa – właśnie tak inaczej określany jest młody jęczmień. Co ciekawe, w starożytnych Chinach roślina ta była symbolem męskiej potencji. W ostatnim czasie natomiast olbrzymią popularność w mediach zdobył dzięki zdolnościom do przyspieszania przemiany materii oraz spalania tkanki tłuszczowej.

 

 Młody jęczmień posiada bardzo szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Określenie „młody jęczmień” przypisuje się tylko sadzonkom rośliny do maksymalnie 200 godzin od wykiełkowania.

 

 

KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Młody jęczmień ostatnio odradza się na nowo i jest na szczycie popularności. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, działanie przeciwdepresyjne, właściwości przeciwnowotworowe, hipoglikemiczne, hipolipidemiczne oraz właściwości przeciwzapalne posiada bardzo szerokie spektrum działania i przez niektórych jest określany jako „lek na wszystko”.

Osobiście uważam, że nie na wszystko natomiast jest wiele schorzeń, w których warto go wykorzystać.

 

 Młody jęczmień zaleca się stosować :


 W oczyszczaniu organizmu
 i uzupełnieniu niezbędnych witamin, a także w walce ze 
stanami zapalnymi, zmianami skórnymi.


 U osób z nadwagą i chcących się odchudzić
. Ostatnio bardzo głośno mówi się o jego niesamowitych 
zdolnościach do przyspieszania przemiany materii oraz pozbycia się zbędnych kilogramów.

 W celu poprawienia kondycji skóry włosów i paznokci. Dzięki regularnemu stosowaniu młodego jęczmienia nasz organizm będzie lepiej funkcjonował, a ciało, włosy i paznokcie będą w dużo lepszej kondycji.

 

 U osób z różnymi dolegliwościami. Oprócz wyżej wymienionych właściwości młody jęczmień uważany jest przez wielu za remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości, między innymi: nadciśnienie, cukrzycę, wrzody żołądka czy reumatoidalne zapalenie stawów.

 

OPIS ZIOŁA

 Jęczmień to jedna z pierwszych roślin, jaka była uprawiana przez człowieka. Prawie 30% całej produkcji zbóż stanowi właśnie jęczmień. Jest najpopularniejszą rośliną zaraz po ryżu, kukurydzy oraz pszenicy.

 

 Jest też rośliną jednoroczną, którą wysiewa się wiosną lub jesienią. Większość plonów jęczmienia przetwarzana jest na paszę dla zwierząt. Niewielka część wykorzystywana jest do produkcji alkoholi, napojów oraz dodawana do żywności.

 

 Swoją dużą popularność jęczmień zawdzięcza zdolnościom adaptacyjnym, ponieważ jest rośliną, która może rosnąć nawet w bardzo niekorzystnych warunkach.

 

 Oprócz znakomitych zdolności adaptacyjnych młody jęczmień swoją popularność zawdzięcza także walorom odżywczym. 

 

 

OPIS BOTANICZNY

       Młody jęczmień nie jest rośliną, która występuje w formie liści i którą dodaje się do sałatek. Jest dostępny jedynie jako proszek, który otrzymuje się z wyciśniętego soku lub rozdrobnionej trawy. 

 

       Proszek z wyciśniętego soku suszy się za pomocą odparowania wody pod określonym ciśnieniem w bardzo niskiej temperaturze, natomiast proszek z trawy powstaje na skutek suszenia w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas.

 

       Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to najbardziej zachowane są one w proszku z wyciśniętego soku, a dodatkowo wszystkie składniki są przyswajalne prawie w 100% przez organizm.

 

       Roślinę najlepiej uprawiać na glebach wyższej klasy, przyjmie się jednak także na tych gorszych. Zasada jest prosta – im lepsza gleba, tym lepsza będzie jakość plonów.

AKTYWNE SKŁADNIKI

 Najwięcej środków odżywczych i najlepsze działanie lecznicze wykazuje sproszkowany sok z młodego jęczmienia. W jego składzie znajdziemy wiele witamin takich jak: beta karoten, witamina A, B1, B2, niacyna, witamina B5, B6, biotyna, witamina C, witamina E oraz K, a także kwas foliowy.

 

 Młody jęczmień posiada także mnóstwo aminokwasów: alaninę, metioninę, argininę, fenyloalaninę, prolinę, serynę, tyrozynę oraz wiele, wiele innych.

 

 Oprócz tego w skład młodego jęczmienia wchodzą takie minerały jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem, sód, fosfor, bor, mangan, miedź oraz srebro i chrom. Patrząc na tak imponujący skład, można stwierdzić, że młody jęczmień jest „lekiem na wszystko”.

 

 W skład rośliny wchodzi także duża zawartość chlorofilu. Jest to bez wątpienia ogromną zaletą, ponieważ potocznie chlorofil nazywany jest „płynną energią słoneczną” – jego działanie można porównać do przebywania na słońcu.

 

 W składzie młodego jęczmienia znajdziemy także kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy.

 

 Młody jęczmień zapewne zdumiewa swoimi właściwościami i składnikami odżywczymi. Dzięki swoim silnym działaniom został okrzyknięty nawet dwa razy skuteczniejszym od szpinaku i najpełniejszym zasadotwórczym pożywieniem.

 

GALERIA

1/4 2/4

3/4

4/4

SPEKTRUM DZIAŁANIA

1. “Oprócz wszystkich właściwości i składników, które zostały wcześniej wymienione, młody jęczmień posiada również wiele innych zalet. Roślina jest bogata w nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest świetną pożywką dla naszych probiotycznych bakterii jelitowych oraz wpływa pozytywnie na objętość kału i częstotliwość wypróżnień.”

2. “Regularne spożywanie młodego jęczmienia wpływa także na niestrawności, zaparcia oraz bóle żołądka, głównie dzięki dużej zawartości chlorofilu. Bardzo ważną, kolejną już zaletą, preparatów na bazie młodego jęczmienia lub proszku jest działania alkalizujące, czyli takie, które pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.”

3. “Następnym plusem regularnego stosowania preparatów lub proszku z młodego jęczmienia jest działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałanie starzeniu się skóry, dzięki czemu wygląda ona młodo i promiennie. Nie można także zapomnieć o działaniu przeciwdepresyjnym młodego jęczmienia. Dodatkowo pomaga on organizmowi w radzeniu sobie ze stresem.”

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Proszek z młodego jęczmienia należy rozpuścić w wodzie lub soku. Otrzymany napój trzeba pić około 30 minut przed posiłkiem, najlepiej dwa razy dziennie – wtedy da najlepsze efekty.


 
Bardzo ważne jest, aby proszku nie rozpuszczać w gorącej wodzie, ponieważ straci wtedy 
swoje właściwości. Oprócz tradycyjnego napoju proszek można także dodawać do jogurtów, płatków lub zup. Wszystko zależy od upodobań.

 

Zalecenia i przygotowanie ziół w celach terapeutycznych powinny być przygotowane przez specjalistę. Umów konsultację. 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o