Jak przygotować zioła do spożywania?

Jak przygotować zioła do spożycia? Jest kilka sprawdzonych sposobów:

 

☑ Napar (Infusum) – Przepisaną ilość suszonych ziół zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na 10-30 minut. Świeżym ziołom wystarczy 5 minut. Napary są trwałe w temp. pokojowej przez 12-24h. W lodówce możemy przechowywać do 3 dni. (wkykorzystuje się liście, kwiaty, nasionka, ziele)

 

☑ Odwary (decoctum) wykorzystuje się dla surowców trudno ekstrahowalnych np. korzenie, kłącza, grube nasiona, bulwy, surowce krzemionkowe. Ogrzewa się w wodzie rozdrobniony surowiec w zależności od surowca, od 5 -15, a czasem od 30-40 minut – można również pozostawić do naciągnięcia.

 

☑ Intrakty – ostatnio modne (ze względu na ich skuteczność). Proces polega na ekstrakcji gorącym alkoholem. Świeże i zmielone surowce zalewa się alkoholem ok.70 stopni Celsjusza. Następnie maceruje się produkt przez 7-14 dni. Zachowaj ostrożność przy podgrzewaniu alkoholu! Wykorzystuje się podgrzewanie indukcyjne, aby nie dopuścić oparów alkoholu do kontaktu z ogniem.

 

☑ Wyciąg na zimno – Stosuje się dla takich ziół jak prawoślaz, jemioła czy tatarak, które nie mogą być zaparzane jeśli nie chcemy pozbawić ich właściwości leczniczych. W przeciwieństwie do herbatek zalewa się je zimną wodą i odstawia na 8-12 godzin (najlepiej na noc). Dobrą praktyką jest połączenie naparów z wyciągami na zimno.

 

☑ Nalewki (tinctura)- Używa się 40% alkoholi i zmieszane składniki odstawia się w zacienione miejsce na 14 dni – co jakiś czas warto wstrząsnąć 🙂 . Nalewki można stosować wewnętrznie jak i zewnętrznie. Proporcje jakie się wykorzystuje to 1 część surowca na 5 części alkoholu, lub 1:3, 1:10.

 

☑ Maceraty olejowe – Świeże lub suszone zioła zawierające substancje lipofilne (rozpuszczalne w tłuszczach), zalewa się substancją olejną, które dobrze reagują na wysokie temperaturę np. smalec. Dodatkowo można dodać trochę spirytusu, żeby poprawić ekstrakcję. Można również dodać konserwantu w postaci, kwasu galusowego, witaminy E lub olejku eterycznego.

 

☑ Papka ziołowa – To nic innego jak roztarcie liści i łodyg wałkiem do ciasta na drewnianej desce lub w specjalnym naczynku do rozgniatania. Papki rozsmarowuje się na lnianych ściereczkach i przykłada się je w chore miejsca, przywiązując chustą i utrzymuje się je w cieple.

 

☑ Ekstrakty (wyciągi) – Są to zagęszczone preparaty roślinne, otrzymywane przez wytrawienie surowca jednym z rozpuszczalników (woda, etanol lub mieszaniny), i zagęszczenie.

 

☑ Maści (Unguentum) są specyfikami o podłożu tłuszczowym np. lanolina, smalec, masło, euceryna, olbrot, wazelina. Do takiego maceratu można dodać wosk pszczeli w proporcjach 1:3 – 1:8. Maść powinna zawierać do 20% składników stałych i nie więcej niż 10% płynów.

 

☑ Kąpiel ziołowa – Zalewamy zioła zimną wodą na noc. Na jedną kąpiel bierze się jedno pełne wiadro (8 litrów) suszonych ziół. Całość podgrzewa się i wlewa do wody przeznaczonej do kąpieli. Kąpiel powinna trwać 20 minut -> serce powinno znajdować się ponad wodą.

 

Dodaj komentarz