Szczeć pospolita

Nalewki ze szczeci robimy w stosunku nawet 1:1 (100g alkoholu na 100g surowca) przy czym suchy i mocno rozdrobniony korzeń zassie cały alkohol utrudniając macerację. Dlatego polecam jednak zwiększyć ilość alkoholu tak aby po całkowitym zassaniu alkoholu przez surowiec, zostało jeszcze “swobodnego płynu” na górze naczynia.
1. Do przygotowania nalewki ze szczeci wykorzystaj 100g suchego mocno rozdrobnionego surowca (korzeń z rośliny która jeszcze nie zakwitła lub liście), wsyp do słoika i zalej 300g alkoholu 40%. Odstaw do ciemnego pomieszczenia na 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przecedź surowiec i zażywaj 3-5x dziennie po 10ml.
2. Do przygotowana intraktu ze świeżego surowca można wykorzystać mniejszą ilość alkoholu (100-200ml). Przepis jak dla nalewki.
3. Do przygotowania odwaru ze szczeci pospolitej, wykorzystaj 1-2łyżki dobrze rozdrobnionego surowca i zalej szklanką wody (250ml). Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie odwar można przecedzić i pić 2-3razy dziennie po jednej szklance. Takim odwarem można przemywać zainfekowaną skórę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o