Fitosterole – Lecznicze zamienniki cholesterolu w roślinach

0
63

Fitosterole Jedną z bolączek człowieka XXI wieku, jest podwyższony cholesterol. To właśnie z nim najczęściej kojarzy nam się również tajemnicze hasło „fitosterole”, pod którym kryją się związki o działaniu zbawiennym dla organizmu. Często mówi się, że jest to tzw. „dobry cholesterol” czy też „cholesterol roślinny” i jest w tym sporo prawdy.

Podczas gdy wraz z poziomem złego cholesterolu wzrasta też ryzyko wystąpienia
miażdżycy, a nawet zawału, fitosterole pozwalają na zminimalizowanie tego ryzyka.
Bogatym źródłem fitosteroli są przede wszystkim rośliny, w tym liczne zioła.

 

Czym dokładniej są fitosterole?

       Zarówno cholesterol, jak i fitosterole mają zbliżoną do siebie budowę. Podstawowa różnica polega na tym, że podczas gdy ludzie i zwierzęta wytwarzają cholesterol, fitosterole są produkowane wyłącznie przez rośliny. Stanowią one jeden z elementów budowy błon komórkowych roślin i wpływają na ich wzmocnienie.

›   Niekiedy też odpowiadają poniekąd za funkcję ochronną przed roślinożercami. Cholesterol w organizmie człowieka również pełni ważne funkcje, w tym budulcowe, dopóki nie przekracza normy. Wspiera między innymi działanie hormonów, witamin i kwasów, a jego nadmiar we krwi może oznaczać stan zapalny organizmu.

 

Jak działają fitosterole?

Przede wszystkim przeciwdziałają miażdżycy, zawałom, a nawet nowotworom. Od
niedawna są też stosowane w kosmetyce dzięki korzystnemu wpływowi na skórę.

›   Podobnie jak w przypadku innych związków obecnych w ziołach, również tutaj
historia badań sięga zaledwie kilku dekad, podczas gdy ludzkość od wieków korzystała z ich zalet, nie potrafiąc tego naukowo wyjaśnić.

»   Choć o wpływie cholesterolu na organizm wiedziano już wcześniej, to dopiero w 1950 roku udało się wykazać, że fitosterole mają działanie obniżające jego poziom. Od tamtej pory zaczęto je wykorzystywać do przeciwdziałania chorobom związanym z układem krążenia i odkładaniem się cholesterolu LDL w arteriach.

»   Uszkodzenia naczyń krwionośnych dokonywane przez wolne rodniki, pozostawiają miejsce do osadzania się między innymi komórek tłuszczowych i płytek krwi. Fitosterole w połączeniu z witaminą E i C (zawartymi np. w rokitniku) pozwalają na spowolnienie kumulowania się tych substancji, a przez to stężenie cholesterolu spada.

“Fitosterole ograniczają wchłanianie się cholesterolu i ułatwiają jego wydalanie z organizmu.”

Kolejną ważną zaletą, jaką wykazują fitosterole jest działanie antyoksydacyjne. W
praktyce oznacza to, że pomagają organizmowi w wydalaniu toksyn, a także
unieszkodliwiają wolne rodniki, które odpowiadają za rozmaite uszkodzenia. 

 

JESTEŚ JUŻ NA BIEŻĄCO Z NASZYM FACEBOOKIEM?
NIE PRZEGAP CIEKAWYCH WPISÓW POLUB FANPAGE!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here