Mniszek lekarski – na wątrobę i nie tylko

MNISZEK LEKARSKI (Taraxacum officinale) zobacz co na temat jego właściwości pisze literatura zielarska:

 

 CIEKAWOSTKA

 Zapewne niewiele osób zastanawia się nad tym, skąd wzięła się nazwa tej rośliny. Tymczasem chodzi o jej wygląd po przekwitnięciu, kiedy wiatr zerwie z „dmuchawca” jego owoce – wówczas pozostaje główka otoczona wyschniętymi listkami.

 Całość przypomina ogoloną głowę średniowiecznego mnicha. Inną nazwą jest „mlecz” ze względu na mleczko wydzielane po zerwaniu łodygi. Poza tym występuje jako: gołębi groch, bole oczy, popia główka, psi mlecz, wilczy ząb, żabi kwiat. Posiada dziesiątki, jeśli nie setki różnych nazw. 

 Jest to roślina pospolita, z długą historią wykorzystania jej do celów leczniczych. Pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą ze starożytności.

 

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Gromadzenie wody w organizmie i celulit

 Zaburzenia trawienia

 Choroby metaboliczne (cukrzyca)

 Kamienie i piasek w przewodzie moczowym

 Wysoki cholesterol

 Obrzęki, reumatyzm, otyłość

 Rekonwalescencja po chorobach

 Osłabiona odporność

 Pogorszenie ogólnego samopoczucia

 Choroby dermatologiczne

 Schorzenia układu moczowego

 

 

 OPIS ZIOŁA

 Popularny mniszek lekarski bywa niedoceniany. Jest tak powszechnie występującą rośliną, że właściwie wrosła w nasz krajobraz i przez to poświęcamy jej niewiele uwagi. Tymczasem znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Od wieków jest stosowany jako preparat na leczenie wszelkich dolegliwości żołądkowych i wątrobowychMa działanie moczopędne i wzmaga produkcję żółci. Dzięki temu wspiera organizm w pozbywaniu się toksyn i usprawnia proces metabolizmu.


 
Wysoka zawartość witamin i minerałów ogólnie wzmacnia organizm i odbudowuje układ 
immunologiczny. Preparaty z mniszkiem sprawdzą się jako uzupełnienie terapii chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Zawartość fitosteroli pomoże utrzymać zdrowy poziom cholesterolu we krwiLiście tej rośliny wykazują korzystny wpływ na skórę – przyspieszają gojenie ran i redukują zmiany skórne takie jak np. kurzajki.


 
Zewnętrznie stosuje się mniszek na choroby skórne oraz wypryski
.

 

[FMP]

 OPIS BOTANICZNY

      Mniszek stanowi w Europie pospolitą roślinę. Może wyrosnąć prawie wszędzie, niemal każde warunki jej odpowiadają. Można go spotkać na łąkach, trawnikach, w miejskich parkach i na poboczach i w lasach. Odpowiadają im pogorzeliska i tereny naruszone przez człowieka.

      Z wyglądu nie trzeba go nikomu przedstawiać: wyrasta na pojedynczej łodydze z kępki lancetowatych liści. Ma żółte kwiaty, które przekształcają się w puszyste „dmuchawce”. Łodyga mniszka wewnątrz jest pusta, a po naruszeniu wypuszcza biały sok wyróżniający się ostrym smakiem.

 

      Kwitnienie przypada na okres od kwietnia do lipca. Jako jedna z niewielu roślin właściwie w całości posiada właściwości lecznicze: od korzenia, poprzez liście, aż po kwiaty.

[/FMP]

 GALERIA

1/3

2/3

3/3

 AKTYWNE SKŁADNIKI

 Inulina – naturalny prebiotyk usprawniający pracę układu trawiennego

 

 Karotenoidy – blokujące działanie wolnych rodników

 

 Trójterpeny – zapobiegają stanom zapalnym i atakom wirusów

 

 Fitosterole – czyli roślinny „dobry” cholesterol

 

 Minerały, takie jak sole potasu, magnez, krzem, żelazo, miedź, fosfor, cynk, kobalt, mangab, bor

 

 Witaminy A, B, C, D                                                                                                                                       

                                                                                                                                                               

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

1. “Mniszek lekarski przede wszystkim ma bardzo korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Warto go stosować w leczeniu schorzeń mogących uszkodzić wątrobę, trzustkę czy też nerki. Wzmaga produkcję żółci i ma działanie rozkurczowe przez co ułatwia jej przemieszczanie się do dwunastnicy. Reguluje pracę trzustki i nerek.”

2. “Dzięki harmonijnemu działaniu wymienionych organów organizm szybciej pozbywa się toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Skutecznie zapobiega tworzeniu kamieni i piasku w nerkach i całym przewodzie moczowym. Mniszek lekarski doskonale nada się jako wsparcie w leczeniu infekcji dróg moczowych ze względu na właściwości przeciwzapalne.”

3. “Ponieważ wykazuje lecznicze działanie w przypadku różnych chorób metabolicznych, nie inaczej jest w przypadku cukrzycy. Pomaga zwalczać jej objawy, ale tylko w jej początkowych stadiach. Często jest wykorzystywany jako surowiec uzupełniający do kompleksowej terapii cukrzycy.”

4. “Zawartość fitosteroli oraz korzystny wpływ na metabolizm pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.”

5. “Istnieją badania, które potwierdzają także charakter antykancerogenny mniszka lekarskiego, jednocześnie wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego chroniąc cały ustrój przed atakami innych, bardziej pospolitych chorób.”

6. “Regularne spożywanie mniszka lekarskiego przynosi też ulgę w takich chorobach jak reumatyzm czy dna moczanowa. Dzięki działaniu moczopędnemu pomaga pozbyć się obrzęków.”

7. “Znane jest też jego korzystne działanie na skórę. Preparaty z mniszkiem lekarskim wspomagają proces gojenia się ran oraz regenerację skóry. Zapobiegają też rozwojowi różnych problemów dermatologicznych we wczesnych fazach. Pomogą na kurzajki i brodawki. W tym celu należy stosować świeże liście bądź mleczko wydobywające się ze złamanej łodygi rośliny.”

8. “Ponieważ ma działanie przeciwobrzękowe sprawdza się też podczas odchudzania. Pomoże pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i zredukuje cellulit.

[FMP]

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Napar z mniszka lekarskiego – 1 łyżeczka suszonego korzenia na szklankę wrzącej wody. Parzyć przez 15 minut. Najlepiej pić rano i wieczorem.

 Odwar z mniszka lekarskiego – 2 łyżki suszonego korzenia zalać ½ litra wody i gotować pod przykryciem przez około 5 – 10 minut.

 Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego (na bóle gardła, kaszel i przeziębienie) – należy zebrać świeże kwiaty i oddzielić je od koszyczków. Wsypać do słoika i przesypywać warstwami cukru, a następnie ugnieść ciasno. Do tego należy wlać 50g spirytusu i jeszcze raz zasypać cienką warstwą cukru. Przechowywać w chłodnym miejscu.


 
Z mniszka lekarskiego można także przygotować wino i nalewkę, a nawet sałatkę. Niektórzy 
spożywają napój z suszonego mlecza zaparzany tak, jak kawę.

[/FMP]

Dodaj komentarz