Mięta – na niestrawność i bóle.

0
250

 

Mięta nana – zobacz co na jej temat pisze literatura zielarska:

 

CIEKAWOSTKI

 Mięta nana pochodzi głównie z Bliskiego Wschodu, choć występuje też na terenach Europy czy Azji i Północnej Afryki.

 

Mięta nana jest podobna do bardziej popularnej mięty pieprzowej, również pod względem swojego działania, ale jednocześnie ma łagodniejszy smak.

 

 Legenda głosi, że starożytni filozofowie wplatali liście mięty nana w wieńce, które noszono na głowach. Miała w ten sposób zapewnić „świeży” umysł i dostarczać nowych pomysłów.

 

 

  WARTO SKORZYSTAĆ

 Narażenie na stres


 Problemy z trawieniem, niestrawność, wzdęcia


 Wymioty i bóle brzucha

 

 Objawy przeziębienia


 Kolki


 Bóle głowy i migreny

 

 

  OPIS

  Mięta nana jest jedną z wielu odmian tego popularnego zioła, choć akurat w Polsce nie jest zbyt powszechna. Tymczasem ze względu na jej właściwości, warto pić ją regularnie lub po prostu mieć pod ręką, by zwalczać konkretne dolegliwości. 

 

 

 Przede wszystkim tak samo jak inne gatunki mięty, również i ta znakomicie sprawdza się w leczeniu niestrawności. Zredukuje wzdęcia, wesprze produkcję soków trawiennych i poprawi działanie całego układu trawiennego.

 


 
Mięta nana pomaga także w łagodzeniu podrażnień błon śluzowych i przyniesie ulgę w 
dolegliwościach związanych z przeziębieniem. Redukuje kaszel i ból gardła. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, ale też i rozkurczowe, relaksujące. 

 

 Dzięki temu redukuje bóle głowy czy brzucha, nerwobóle i inne dolegliwości wynikające z napięcia nerwowego.

 

 

OPIS BOTANICZNY

Mięta nana bywa też nazywana miętą marokańską, choć tak naprawdę rośnie na obszarze Nowej Zelandii, Australii, Ameryki oraz Azji. Duża część herbat z mięty nana pochodzi z Egiptu i Turcji.

Jest to roślina całoroczna i można ją uprawiać w ogrodzie. Surowcem odpowiednim do spożycia są liście.

 

 GALERIA

1/3

2/3

3/3

 

 AKTYWNE SKŁADNIKI

 Mentol – Mentol ma własności znieczulające i zmniejszające podrażnienie błon śluzowych. Jego wdychanie lub spożywanie daje szybko odczuwalne wrażenie chłodu i świeżości. Jest stosowany w specyfikach wspomagających leczenie przeziębień i kataru. (źródło:wikipedia.org)

 


 Flawonoidy
 – działające przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, kwasy organiczne – 
hamujące rozwój i ataki bakterii.

 


 Sole mineralne
 – cynk, magnez, żelazo, wapń, potas. Witamina C, prowitamina A – 
wspierające działanie układu odpornościowego i prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

 

 

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

1. “Herbata z mięty nana działa podobnie do innych gatunków mięty, jednak ta konkretna wyróżnia się przyjemnym, łagodnym smakiem. Posiada szereg właściwości korzystnych dla układu trawiennego. Wspiera produkcję soków żołądkowych i wzmaga apetyt.Jednocześnie poprawia trawienie, redukuje wzdęcia i leczy niestrawność.

 

2. “Ma działanie rozkurczowe i uspokajające, dzięki czemu łagodzi wszelkie dolegliwości wynikające ze stresu i napięcia nerwowego, takie jak migreny, nerwobóle, bóle brzucha, czkawka itp.”

 

3. “Okazuje się, że miętę nana warto mieć również pod ręką w przypadku przeziębień. Łagodzi jego objawy i pomoże w walce z dolegliwościami górnych dróg oddechowych. Można ją wykorzystać do inhalacji lub płukania gardła. Przyniesie też ukojenie przy problemach związanych z podrażnionymi błonami śluzowymi.

 

4. “Herbata z mięty nana jest też dobrym sposobem na pozbycie się bólów głowy, także tych migrenowych dzięki zawartości mentolu.”

 

5. “Korzystnymi dla całego ustroju właściwościami mięty nana jest też działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusoweRegularne picie takiej herbaty sprzyja usuwaniu z organizmu toksyn.

 

Zalecenia i przygotowanie ziół w celach terapeutycznych powinny być przygotowane przez specjalistę. Umów konsultację. 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o