Detoksykacja szansą na zdrowie – toksyny.

0
373

 W dzisiejszych czasach trudno obronić się przed szkodliwym działaniem toksyn, które znajdują się w powietrzu, wodzie, glebie a nawet żywności. W łatwy sposób przenikają do organizmu i sieją w nim spustoszenie. Co prawda nasz organizm wyposażony jest w mechanizm oczyszczania z substancji szkodliwych, jednak w sytuacji gdy bombardowany jest trucizną ze wszystkich stron i w ogromnym natężeniu, w końcu poddaje się i choruje.

 Czynnikami, które przyspieszają ten proces są m.in. złe nawyki żywieniowe, stres, brak snu czy brak aktywności fizycznej.

 

  CO NAS ZATRUWA?  

spaliny samochodowe,

 kąpiele w płynach i szamponach (skóra jest organem, przez który przenika chemia i dostaje się do krwioobiegu).

 palenie w piecach nieodpowiednimi produktami, np. plastikiem,

 chemiczne opryski i sztuczne nawozy stosowane przez rolników, (takie owoce i warzywa stają się zbiornikiem dla toksyn)

 kosmetyki z dużą ilości chemicznych składników,

 żywność modyfikowana,

 palenie tytoniu i wyrobów tytoniowych,

 cukier (cukier powyżej 100 jednostek we krwi staje się toksyczny dla komorek organizmu)

 

 

  RODZAJE OCZYSZCZANIA ORGANIZMU  

Oczyszczanie organizmu z toksyn dzielimy na łagodne ziołowe, czyli takie, które możemy wykonać samemu w domu oraz głębokie, które wykonujemy z wykorzystaniem gotowych produktów i pod kontrolą lekarza.

Z oczyszczaniem organizmu, jak ze wszystkim nie wolno przesadzić, ponieważ można wywołać skutki odwrotne do zamierzonych. W niniejszym artykule skupimy się na oczyszczaniu łagodnym, gdyż składa się ze składników powszechnie dostępnych. Mimo, że jest to oczyszczanie łagodne, to jest równie skuteczne co oczyszczanie głębokie. Wymaga jednak do kilku tygodni regularnego stosowania. 

 

 

  SPOSOBY NA USUWANIE TOKSYN Z ORGANIZMU  

Podstawą jest zdrowy tryb życia, zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność fizyczna oraz unikanie stresu.

Równie istotne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Pomocnym może być również korzystanie z sauny przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Poniżej przedstawiamy kilka naturalnych produktów, które pomagają w walce z toksynami.

 

Woda z cytryną
Picie wody tuż po przebudzeniu i pół godziny przed posiłkiem dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko nowotworów. Woda z cytryną powoduje zwiększoną moczopędność, co przedkłada się na rozcieńczenie i usunięcie toksyn z organizmu. Pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

 

Chlorella
Chlorella jest to alga, która zaliczana jest do superfoods. Bogata jest w aminokwasy, kwasy nukleinowe i witaminy A, B, C, a także kwas foliowy. Dzięki temu, a także innym składnikom chlorella wspomaga regenerację i oczyszczenie organizmu – koniecznie z bio upraw.

 

Spirulina
Spirulina obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry włosów i paznokci, zawiera duże ilości białka, ma działanie antyoksydacyjne, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Zawarty w spirulinie chlorofil pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu – koniecznie z bio upraw.

 

Młody jęczmień
Mielony jęczmień ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antynowotworowe Pomaga w chorobach serca, naczyń, a także chorób skórnych. Bogaty jest w witaminy B, C, E i składniki mineralne, tj. żelazo, wapń, magnez i cynk. Pomaga w odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

 

Propolis (kit pszczeli)
Propolis (kit pszczeli) to produkt wytwarzany przez pszczoły. Ma właściwości antyoksydacyjne przez co pomaga w usuwaniu wolnych rodników. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Propolis niszczy grzyby, wirusy oraz pierwotniaki. Zawiera witaminy A, E, B1, B2, B5, B6 i D.

 

Kurkuma
Kurkuma to przyprawa zawierająca cenny składnik – kurkuminę, która pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wspomaga leczenie trudno gojących się ran i blizn oraz stanów zapalnych organizmu, wspomaga prace mózgu i co ważne wspomaga usuwanie toksyn z organizmu – najlepsza będzie kurkumina liposomalna.

 

Rokitnik
Rokitnik to roślina lecznicza, która w swoim składzie posiada antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz B). Dzięki zawartości kwasów organicznych chroni przed promieniowaniem oraz substancjami toksycznymi.

 

 

Źródła:
1. Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013055.

2. Antiproliferative effects of carotenoids extracted from Chlorella ellipsoidea and Chlorella vulgaris on human colon cancer cells – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=chlorella+colon+cancer.

3. Antineoplastic effects of Chlorella pyrenoidosa in the breast cancer model – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25770318.

4. Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for patients with fibromyalgia syndrome: a pilot study – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815009

5. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, wydawnictwo Vivante

6. Ryan L., Could this ALGAE stop your hangover before it hits? Superfood ‘floods the body with detoxifying nutrients and banishes toxins from the liver, www.dailymail.co.uk

7. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

8. Chon, J.-W., Sung, J.-H., Hwang, E.-J. and Park, Y.-K. (2009), Chlorella Methanol Extract Reduces Lipid Accumulation in and Increases the Number of Apoptotic 3T3-L1 Cells. Annals of the New York Academy of Sciences, 1171: 183–189.

9. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A. (2009), Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii, 3, 168-174

10. Noguchi N., Konishi F., Kumamoto S., Maruyama I., Ando Y. Yanagita T. (2013), Beneficial effects of Chlorella on glucose and lipid metabolism in obese rodents on a high-fat diet. Obesity Research & Clinical Practice, 7 (2), 95-105

11. Vecina J.F., Olveira A.G., Araujo T.G., Baggio S.R., Torello C.O., Abdalla Saad M.J., de Souza Queiroz M.L. (2014), Chlorella modulates insulin signaling pathway and prevents high-fat diet-induced insulin resistance in mice. Life Science, 95 (1), 45-52

12. Joe Leech, Lemon Water 101: What Are The Benefits of Drinking it?, https://authoritynutrition.com/lemon-water-benefits/.

13. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, “Medycyna Rodzinna” 2015, nr 1

14. Parikh P., Mani U., Iyer U., Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus, Journal of Medicinal Food, 2001, 4, 193-199

15. Lee E.H., Park J.E., Choi Y.J., Huh K.B., Kim W.Y., A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes nellitus patients, Nutrition Research and Practice, 2008, 2,295-300.

16. Mazokopakis E.E., Starakis I.K., Papadomanolaki M.G., Mavroeidi N.G., Ganotakis E.S., The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 432-437

17. Walaa G.H., Ayman M.M., Hanan A.S., Sanura R.M., Spirulina versicolor improves insulin sensivity and attenuates hyperglycemia-mediated oxidative stress in fructose-fed rats, Journal of Intercultural Ethnopharmacology, 2016, 5, 57-64

18. 1. Szeleszczuk Ł. i in., Propolis – panaceum prosto z ula, Farmakoterapia, 2013, 23, 6-7, 32-39

19. Cichocki J., Propolis bez tajemnic, PODR w Lubaniu, 2017

20. Pietrusa A. i in., Produkty pszczele, Część I: Propolis, Przegląd Urologiczny, 2015, 5, 93

21. Kubina R. i in., Przeciwnowotworowe oraz cytotoksyczne działanie propolisu, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy, 2009, 9, 22-24

22. Kędzia B. i in., Aktywność antybiotyczna propolisu krajowego i europejskiego, Postępy Fitoterapii, 2013, 2, 97-107

23. https://bartnik.pl/propoliskitpszczeli/

24. Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, “Postępy Fitoterapii” 2015, nr 2

25. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, przeł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

26. Kurkuma wspomaga naprawę mózgu, Polska Agencja Prasowa [dostęp: 11 grudnia 2015], Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,402049,kurkuma-wspomaga-naprawe-mozgu.html

27. Kurkuma pomaga w walce z chorobą Alzheimera, Polska Agencja Prasowa [dostęp: 11 grudnia 2015], Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,64366,kurkuma-pomaga-w-walce-z-choroba-alzheimera.html

28. Kurkumina ma działanie przeciwwirusowe, Polska Agencja Prasowa [dostęp: 11 grudnia 2015], Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,391347,kurkumina-ma-dzialanie-przeciwwirusowe.html

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o