Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) zobacz co na jego temat pisze literatura zielarska:
CIEKAWOSTKI
Nazwa wzięła się z legendy, która głosiła, że roślina ta staje się pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się ze snu zimowego.
KIEDY WARTO STOSOWAĆ?
Pasożyty
Grzyby
Chorobotwórcze bakterie w układzie pokarmowym
Osoby z zaburzeniami układu sercowo naczyniowego
Zaburzenia trawienia
Nieoceniony dla osób z chorobami reumatycznymi
OPIS ZIOŁA
Czosnek niedźwiedzi ma w zasadzie właściwości naszego czosnku pospolitego lecz jego działanie lecznicze jest znacznie silniejsze, dlatego też jest szczególnie przydatny w wiosennych kuracjach oczyszczających i przynosi poprawę w chronicznych chorobach skóry.
Wykazano, że charakteryzuje się silnym działaniem przeciwko różnym rodzajom pasożytów układu pokarmowego (np. owsikom, glistom, a nawet tasiemcom).
Czosnek okazuje się skuteczny także w zwalczaniu pasożytów i grzybów, również drożdżaka Candida albicans – poniżej cała tabela.
Czosnek niedźwiedzi jest liderem w produkcji adeozyny. Wytwarza jej nawet do 20 razy więcej niż zwykły czosnek. Adeozyna to związek odpowiedzialny za przemiany biochemiczne w organizmie. Korzystnie wpływa na układ krążenia, między innymi zapobiegając arytmii serca i wylewom, a także obniżając poziom cholesterolu.
Badania wykazały, że alicina zawarta w roślinach czosnowatych działa silnie przeciwbakteryjne przeciwko szerokiej gammie bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich, w tym opornych na wiele leków.
OPIS BOTANICZNY
Jest to roślina należąca do rodziny liliowatych, występująca naturalnie w wilgotnych lasach liściastych Eurazji. Osiąga maksymalnie 50 centymetrów wysokości, ale występuje w zwartych grupach, porastając duże połacie terenu.
Ma atrakcyjny, dekoracyjny kwiatostan – kwitnie na biało tworząc kulę z drobnych kwiatków. Jego liście są dość duże o wydłużonym kształcie, podobne do liści konwalii. Pod ziemią znajduje się nieduża cebulka. Cała roślina jest jadalna, poza kwiatami, które mogą być trujące.
GALERIA
1/4
2/4
3/4
4/4
AKTYWNE SKŁADNIKI
Kwasy fenolowe – działające przeciwutleniająco i pomagające w pozbywaniu się toksyn z organizmu.
Alliina – odpowiadająca za właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne.
Tiosiarczki, cysteina – o działaniu oczyszczającym organizm, a także wykazująca właściwości regenerujące, silny antyoksydant.
Winylodisiarczki, ajoeny – o działaniu przeciwzakrzepowym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym i minimalizującym ryzyko wystąpienia nowotworu.
Witaminy B i C, selen – wpływające korzystnie na układ nerwowy, układ immunologiczny, działające antyoksydacyjnie i wspierające prawidłową pracę tarczycy.
Saponiny – działające moczopędnie i wykrztuśnie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W celach leczniczych stosuje się 3 łyżki suszonego liścia zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 15 minut i spożywać 2-4 razy dziennie. Można również wykorzystać go do zup, którym nada charakterystyczny smak oraz do potraw mięsnych.
Zalecenia i przygotowanie ziół w celach terapeutycznych powinny być przygotowane przez specjalistę. Umów konsultację.
Dodaj komentarz