CZYM DOKŁADNIE SĄ POLIFENOLE?
Polifenole to grupa przeciwutleniaczy, które odpowiadają głównie za neutralizowanie działania wolnych rodników. W skład tej grupy wchodzą trzy typy związków organicznych. Są to kwasy fenolowe, flawonoidy i inne związki fenolowe.
› Choć poznano do tej pory szereg właściwości, jakimi wyróżniają się polifenole, to wciąż naukowcy badają ich działanie, ze względu na ich szerokie spektrum działania. Dotychczas udało się ustalić, że wpływają na organizm korzystnie, ale nadal nie wiadomo jakimi mechanizmami się rządzą. NATURA vs SYNTETYCZNE LEKI 1:0
» Chronią przed licznymi chorobami, w tym nawet przed niektórymi nowotworami, ale też łagodzą bardziej pospolite dolegliwości jak stres, zmniejszają napięcie, wspomagają trawienie i obniżają poziom cholesterolu.
» Są to silne antyoksydanty, które zwalczają i niwelują działanie wolnych rodników.
Zatem przyjrzyjmy się im dokładniej!
JAK DZIAŁAJĄ POLIFENOLE?
› Ich podstawową, a jednocześnie najcenniejszą właściwością jest zdolność do hamowania rozwoju i działania wolnych rodników w organizmie. Nie dopuszczają do ich utleniania się, a zatem ograniczają szkody wyrządzane przez nie w ustroju.
› Dlaczego należy się bać wolny rodników? Są to związki nieorganiczne, które w momencie utlenienia sięm, mogą tworzyć warunki sprzyjające chorobom (na przykład uszkadzając ściany naczyń krwionośnych sprzyjają miażdżycy), niszczą strukturę DNA i powodują jego groźne mutacje!
› Dopóki w ciele człowieka panuje równowaga pomiędzy ilością wolnych rodników, a zawartością przeciwutleniaczy, nie ma się czego obawia, dlatego tak ważne jest dostarczanie sobie z pożywieniem antyoksydantów.
» Polifenole potrafią też wejść w związki z jonami metali. Te, jak wiadomo tworzą korzystne środowisko do namnażania się wolnych rodników, natomiast ograniczenie występowania metali, wpłynie też na zmniejszenie populacji wolnych rodników.
KORZYŚCI ZE SPOŻYWANIA POLIFENOLI
1. “Wiele mówi się też o działaniu przeciwmiażdżycowym polifenoli poprzez blokowanie powstawania stanów zapalnych i ich zmniejszania, jeśli już się pojawią. Wzmacniają naczynia krwionośne i mają działanie antyagregacyjne, co zapobiega osadzaniu się cholesterolu w tętnicach i produkcji blaszek miażdżycowych.”
2. “Dodatkowo część polifenoli potrafi obniżyć ciśnienie krwi i wspomóc organizm w wydalaniu cholesterolu i podnosić poziom tego „dobrego” cholesterolu HDL.”
3. “Bardzo ważną zaletą polifenoli jest ich zdolność do ochrony przed drobnoustrojami takimi jak groźne wirusy, w tym HIV. Polifenole bronią wątrobę przed zapaleniem typu A i B, a także blokują rozwój bakterii sprzyjających powstawaniu raka żołądka.”
4. “Katechiny zawarte w polifenolach zwiększają z kolei obecność dobrych bakterii, które chronią przed niektórymi chorobami.”
5. “Kwercytyna natomiast broni przed wirusem opryszczki (wargowej i narządów płciowych). Ten sam składnik ma też działanie przeciwalergiczne. Blokuje uwalnianie histaminy (która jest wypuszczana przy kontakcie z danym alergenem), a więc nie dopuszcza do wystąpienia takich objawów jak opuchlizna, zaczerwienienie czy swędzenie skóry, łzawienie oczu czy kichanie.”
6. “U osób z cukrzycą lub skłonnościami do tej choroby polifenole również mogą zdziałać wiele dobrego. Przede wszystkim wzmagają produkcję insuliny, a dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi i zmniejszają produkcję glukozy.”
7. “Polifenole chronią również przed negatywnymi skutkami spożywania alkoholu, nadużywania leków, a nawet życia w przewlekłym stresie, takimi jak wrzody żołądka czy dwunastnicy.”
8. “Polifenole korzystnie oddziałują również na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Przyspieszają procesy myślowe, zapobiegają demencji, ale też chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Pozwalają zachować sprawność umysłową, pamięć i koncentrację nawet w zaawansowanym wieku.”
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA POLIFENOLI
Zawartość polifenoli różni się między sobą w poszczególnych roślinach, dlatego warto wybierać te, które mają ich najwięcej.
Jedne z najbogatszych źródeł polifenoli to zielona herbata, kakao, orzechy, warzywa strączkowe, a nawet yerba mate.
Wysoką zawartością antyoksydantów wyróżnia się też czerwone wino, ale też takie owoce jak winogrona, brzoskwinie wiśnie, jabłka, czereśnie, porzeczki, truskawki, aronia, żurawiny, maliny oraz cytrusy: pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Wśród warzyw na pewno warto wskazać pomidory, cebulę i szpinak oraz brokuły.
Z pośród wymienionych powyżej roślin, największą ilość zawierają zioła, takie jak:
– Rdestowiec japoński
– Miłorząb japoński
– Krwawnik
– Żeń-szeń