Mirt cytrynowy – najsmaczniejsze zioło.

 

Mirt cytrynowy (Backhousia citridora) – zobacz co na jego temat pisze literatura zielarska:

 

CIEKAWOSTKI

Mirt cytrynowy (Backhousia citridora) jest nazywany królem ziół cytrynowych.

 

Choć jest endemicznym (występującym tylko w na tym terenie)  gatunkiem drzewa pochodzącym z północno-wschodniej części Australii, bywa mylony z mirtem śródziemnomorskim, pomimo że posiada inne właściwości.

 

Odmiana cytrynowa poza cechami leczniczymi skutecznie odstrasza komary i mole. 

 

Zastosowanie mirtu wieki temu odkryli Aborygeni, a dzisiaj my możemy korzystać z jego świetnych właściwości. Co ciekawe, mirt cytrynowy bywa stosowany jako naturalny składnik odświeżaczy powietrza. 

 

 

OPIS

 Trudno przecenić właściwości mirtu cytrynowego. Choć jest to roślina pochodząca z antypodów, w Polsce jest dość znana i bywa nawet uprawiana na rodzimych działkach. Jest wykorzystywana w celach dekoracyjnych ale może okazać się świetnym dodatkiem w kuchni. Ze względu na intensywny cytrynowy aromat jest dodawana do deserów i bardziej egzotycznych dań. 


 
Najważniejsze są natomiast właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, wygładzające skórę i przeciwświądowe, które odgrywają niebagatelną rolę w leczeniu częstych dolegliwości. Jej działanie docenią także osoby cierpiące na bezsenność czy powtarzające się stany napięcia nerwowego. 

 

 

KIEDY STOSOWAĆ?

 Choroby układu oddechowego (zapalenie oskrzeli, kaszel, zapalenie zatok, katar, chrypka, leczenie duszności)

 

 Bezsenność 

 

 Stany napięcia nerwowego – mirt posiada potwierdzone działanie aromaterapeutyczne, eliminuje stres

 

 Schorzenia dermatologiczne – przy bakteryjnych infekcjach skórnych

 

 Trądzik

 

 Problemy menstruacyjne (nieregularne cykle lub zbyt skąpe miesiączki)

 

 

OPIS BOTANICZNY

      Backhousia citridora jest endemicznym gatunkiem typowym dla podzwrotnikowych lasów Australii. W naturze jego drzewa mogą dorastać nawet do wysokości 15 metrów, natomiast w kontrolowanych uprawach zwykle nie przekraczają 8 metrów.

 

       Można go hodować w przydomowych ogrodach. Mirt cytrynowy jest rośliną atrakcyjną zarówno ze względu na ozdobne, lancetowate liście wydzielające intensywny, cytrynowy aromat, ale też z powodu białych kwiatów utrzymujących się na drzewach od wczesnego lata aż do jesieni.  

 

       Posiada rozmaite właściwości korzystne dla zdrowia, jednak bywa hodowany również dla celów dekoracyjnych, na przykład jako bonsai. W Polsce może odgrywać świetną rolę zwłaszcza podczas wakacyjnych nocnych spotkań ze znajomymi – odstraszając komary i inne owady.

 

GALERIA

1/4

2/4

3/4

4/4

[FMP]

AKTYWNE SKŁADNIKI

 Olejek lotny (do 0,5%), bogaty w alfa-pinen (15-38%), 1,8-cineol (do 45%), octan mirtenylu (do 20%), nerol, kamfen, myrtenol i geraniol – odpowiadające za niezwykły zapach

 A także laktony, flawonoidygalotaniny (8%), garbniki skondensowane (14%) i floroglucydy – chroniące między innymi przed atakami grzybów i bakterii.

 

 

SPEKTRUM DZIAŁANIA

 Działanie antybakteryjne

 Działanie antyseptyczne 

 Działanie relaksacyjne, uspokajające

 Wygładzanie i nawilżanie skóry

 Właściwości rozkurczowe

 Działanie odświeżające, niwelujące nieprzyjemne zapachy

 Działanie wykrztuśne

 Zapobiegające łysieniu

 Ogólnie wzmacniające organizm

 Szeroka gama zastosowań w kuchni – jako dodatek do sosów, ciast czy ryb – ze względu na intensywny cytrusowy smak i zapach

 Działanie przeciwświądowe

 Działanie chłodzące i rozgrzewające (następujące po sobie)

 

 

PRZEPISY

 Oleje z mirtu cytrynowego stosowane w nadmiarze mogą podrażniać skórę (przez wysoką zawartość cytralu) – najlepiej wcześniej go rozcieńczyć. Może być podawany na miodzie w dolegliwościach dróg oddechowych i przy ogólnym osłabieniu (4 krople 3-4 razy na dobę). Może być wcierany w miejsca objęte reumatyzmem lub kontuzjami.

 

 

W przypadku zastosowania dla suszu lub świeżych liści – można wykonać napar lub nalewkę.

 


 Napar z liści:
 1 łyżka suszu na 1 szklankę gorącej wody. Zaleca się spożywanie naparu 3-4 razy dziennie po 1/3 szklanki przy problemach z układem oddechowym i w przeziębieniach

.


Nalewkę, tzw. mirtówkę 
wykonujemy zalewając pół szklanki suszonych lub świeżych liści (rozdrobnionych) 300-400 ml alkoholu 60%. Nalewka jest gotowa do spożycia po 7 dniach. Wcześniej należy ją oczywiście przefiltrować.[/FMP]

Dodaj komentarz