Maca – na męskie i kobiece problemy

MACA (Lepidium meyenii) zobacz co na jej temat pisze literatura zielarska:

 CIEKAWOSTKA

 Maca występuje też pod nazwą Walpers – od nazwiska niemieckiego badacza, w Polsce często mówi się na nią „pieprzowe ziele”, natomiast samo określenie „maca” pochodzi z języka hiszpańskiego.

 Ta wywodząca się z Peru roślina została sprowadzona do Europy przez kapitana de Soto w połowie XVI wieku. Nie bez powodu jest uznawana za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Na terenach obecnego Peru maca nadal jest obecna w codziennej diecie i stanowi legendarny sposób na długowieczność.

 KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

 Zaburzenia płodności

 Bolesne miesiączki 

 Nieprzyjemne objawy PMS

 Menopauza

 Obniżone libido

 Pogorszenie samopoczucia

 Ogólne osłabienie i kłopoty z odpornością

 Podatność na stres

 Pogorszenie wzroku

 Problemy z układem ruchu: kośćmi, mięśniami, stawami

 Wytężona praca umysłowa

 Wzmożony wysiłek fizyczny

[FMP]
 

 OPIS ZIOŁA

 Korzeń macy to kolejny super food, który wraca do łask dzięki ogromnej zawartością składników aktywnych mineralnych i witamin. Pewną ciekawostką jest fakt, że działa nieco inaczej na kobiety i na mężczyzn, ale w obu przypadkach są to same korzyści. 

 Przede wszystkim jest zalecany osobom starającym się o potomstwo. Poprawia ukrwienie narządów rozrodczych, a także jakość nasienia. Ponadto podnosi libido

Ma znakomity wpływ na cały organizm poprawiając ogólnie jego funkcjonowanie na różnych płaszczyznach: trawiennej, ruchowej, nerwowej oraz znajduje zastosowanie w diecie osób aktywnych czy wręcz sportowców zawodowych.

 Dzięki ogromnej zawartości białek wspiera budowę masy mięśniowej, a także pozwala na szybszą regenerację po treningach. Doskonale sprawdzi się w okresie wzmożonych treningów przygotowujących do startu w zawodach. Chroni kości przed urazami, a w przypadku osób w starszym wieku – przed osteoporozą. Zawartość argininy dodaje energii do dalszej aktywności. 

 Na pewno warto wprowadzić go do swojej codziennej diety – spożywany regularnie opóźni proces starzenia się komórek, a także zapobiegnie chorobom układu nerwowego czy nowotworom.

 OPIS BOTANICZNY

         Lepidium meyenii to roślina pochodząca z Ameryki Łacińskiej. Jest odporna na trudne warunki i jako jedno z niewielu warzyw dobrze odnajduje się na wysokościach powyżej 3500 metrów nad poziomem morza. Nie przeszkadzają jej gleby skaliste czy niesprzyjające warunki klimatyczne typowe dla wysokich partii Andów.

        Jest to roślina z rodziny kapustowatych, natomiast swoim wyglądem przypomina rzepę czy też rzodkiewkę. Przeważnie ma około 10 centymetrów, zaś sam korzeń może mieć około 15 centymetrów w obwodzie.

        Maca może być też uprawiana w bardziej umiarkowanym klimacie. Znajdujący się pod ziemią korzeń posiada liczne właściwości terapeutyczne i najczęściej jest spotykany w postaci proszku, ponieważ to ułatwia jego przechowywanie i wydłuża czas przydatności do spożycia.

[/FMP]

 GALERIA

1/3

2/3

3/3

[FMP] AKTYWNE SKŁADNIKI 

 Węglowodany – w tym błonnik pokarmowy poprawiający funkcje jelit i całego układu trawiennego.

 Białka, tłuszcze (ok. 3%) – w tym kwasy omega-6

 Katechiny, alkaloidy – chroniące przed nowotworami,

 Fitosterole – pomagające utrzymać bezpieczny poziom cholesterolu,

 Przeciwutleniacze – chroniące przed utlenianiem się komórek.

 Pierwiastki takie jak mangan, krzem, potas, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, siarka, jod, selen czy miedź.

 Witaminy: B1, B2, C, E – zapewniające prawidłowe funkcje całego organizmu i sprawne działanie układu odpornościowego.

 SPEKTRUM DZIAŁANIA

 Właściwość, z której maca jest najbardziej znana to stymulowanie procesu rozrodczego. Rdzenne plemiona zamieszkujące Andy stosowały ją dla polepszenia płodności. Ciekawostką jest fakt, że podawano je również zwierzętom hodowlanym w tych samych celach. Poprawia ukrwienie narządów rozrodczych, dlatego całkiem słusznie jest uważana za afrodyzjak i zwyczajnie zwiększa ochotę na seks.Istnieją też badania, które dowodzą, że spożywanie macy poprawia jakość nasienia.

1. “U kobiet jej działanie jest porównywane do działania progesteronu – hormonu, który umożliwia zagnieżdżenie się zarodka i stworzenie dla niego odpowiednich warunków rozwoju. Pewne jest to, że maca reguluje też poziom hormonów w organizmie, co oczywiście ma duży wpływ na rozrodczość.”

2. “Ponadto korzeń macy ze względu na ogromną zawartość składników mineralnych i witamin poprawia witalność organizmu, dodaje energii, poprawia pracę układu immunologicznego i uodparnia na stres.”

3. “Zaleca się przyjmowanie go w czasie np. sesji na studiach czy przy jakichś stresujących okresach w pracy i życiu osobistym.”

4. “Maca opóźnia proces starzenia i wszystko, co się z nim wiąże. Chroni przed osteoporozą wspierając budowę tkanki kostnej. Dzięki dużej zawartości żelaza przeciwdziała wystąpieniu anemii i chroni układ krwionośny przed innymi chorobami. Reguluje ciśnienie. Korzystnie oddziałuje na układ nerwowy chroniąc przed demencją czy takimi chorobami jak np. Alzheimer czy Parkinson.”

5. “Przyspiesza budowę połączeń między neuronami, dzięki czemu usprawnia procesy myślowe i pozwala zachować witalność umysłu.Dzięki obecności antyoksydantów nie dopuszcza do śmierci komórek. Dotyczy to zarówno mózgu, jak i całego organizmu. W ten sposóbregularne spożywanie macy może dosłownie wydłużyć życie. Świetnym tego przykładem są mieszkańcy niektórych wiosek w Andach, których średnia życia dobiega do 100 lat, a wszystko to między innymi dzięki obecności macy w codziennej diecie.”

6. “Ogromne znaczenie dla współczesnego człowieka ma także fakt, że korzeń macy działa antykancerogennie. Specyficzne połączenie składników aktywnych blokuje namnażanie się komórek rakowych, a także doprowadza do ich śmierci.”

7. “Proszek z macy bywa wykorzystywany jako składnik kosmetyków do skóry i włosów ponieważ stymuluje syntezę kolagenu.”

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  Nie ma jednoznacznych badań sugerujących odpowiednią dawkę, dlatego warto na początek dodawać niewielkie porcje proszku np. do soków, mleka czy wody. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sosów, zup i innych dań. Bezpiecznie jest przyjąć porcję od 1 małej łyżeczki do 2 łyżeczek dziennie. Z biegiem czasu można stopniowo zwiększać dawkę.

! Z jej stosowaniem powinny uważać osoby z chorobami nerek (przez dużą zawartość potasu), a także osoby leczące choroby tarczycy – w pozostałych przypadkach duże ilości potasu są wręcz wskazane z uwagi na nadmierne ilości sodu w dzisiejszej żywności.

[/FMP]

Dodaj komentarz